Snabbis i rapport

IOGT-NTO fick möjlighet att förklara i Rapport varför regeringens alkoholpolitik inte går ihop. Och vi är inte ensamma. Många alkoholhandläggare runt om i landet är kritiska till lokala politikers beslut om serveringstillstånd, visar en undersökning från SVT:s Rapport.

Inslaget går att se i sin helhet på SVT Play (spola fram till 19:57): http://svtplay.se/v/2290545/rapport/9_1_19_30_-_textat

Alkoholhandläggarna anser att politikerna låter näringspolitik går före alkoholpolitik. Bland annat har man gett serveringstillstånd till krogar som alkoholhandläggare avstyrkt på grund av tidigare misskötsamhet.

– Det är allvarligt, vi ska tillämpa alkohollagen restriktivt, säger Matz Larsson, tillsynschef på Folkhälsoinstitutet till Rapport.

Var fjärde alkoholhandläggare anser att kommunalpolitikerna låter näringspolitiska hänsyn går före alkoholpolitiska. Sedan årsskiftet har även till exempel caféer och cateringfirmor möjlighet att ansöka om serveringstillstånd. På frågan om den nya alkohollagen kommer att göra det lättare att minska alkoholkonsumtionen svarar 74,8 procent ”Nej” eller ”Bara till en liten del” i enkät utförd av Rapport.

– Det konstiga är att regeringen säger att alkoholkonsumtionen måste ner. Samtidigt tar de fram en ny lag där utvecklingen går åt andra hållet. Det går inte ihop för mig, sa jag i SVT:s Rapport.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Snabbis i rapport

 1. Joi skriver:

  ”Det konstiga är att regeringen säger att alkoholkonsumtionen måste ner. Samtidigt tar de fram en ny lag där utvecklingen går åt andra hållet. Det går inte ihop för mig, sa jag i SVT:s rapport”
  För guds skull! Regeringen kan inte ta fram en lag så att alkoholkonsumtionen går ner! Det finns inte en chans! Vet du varför? Har du hört talas om hembränning? Smuggling? Du kan till och med tillverka alkohol genom lite äpplen och annan frukt om du inte visste det!? Ska dom förbjuda folk att ha äppleträd i trädgården? Det är jätte enkelt att tillverka sprit Anna! Så enkelt att jag kan göra det i sömnen:)
  Men det är klart! Om nykterhetsrörelsen vill ha mera okontrollerat supande så för all del! Inför fler restriktioner och förbud!
  /J

 2. monica ståhl skriver:

  Hej Johan!
  Klart riksdagen kan ta fram lagar som minskar supandet. Det finns statistik som visar att konsumtionen minskar om alkoholen blir dyrare och svårare att få tag på (typ Systembolag, färre alkoholtillstånd) Men idag kan man ju ta med nästan obegränsade mängder från andra EU-länder och smuggling gör att det finns massor av billig alkohol som kan säljas utan kontroll. Däremot är det inte så många som bränner själva eftersom det är omständigt och tar en massa tid och det är billigare att köpa ex smuggelsprit./ Emma

 3. Joi skriver:

  Hej Monica. Du lilla gumman det är inte speciellt omständigt att bränna brännvin. Jag gör det ju! Visst tar det lite tid men jag har ingen brådska förstår lilla fröken. Javisst är det billigt att köpa smuggelsprit men eftersom jag gillar dyr whisky så brukar det bli systembolaget! Ja riksdagen kan ta fram vilka lagar dom behagar. Dom kan ta fram en lag som förbjuder folk att pilla näsan,rapa och att sätta på frugan bakifrån innan kl 20:00 på kvällen men vad hjälper det??? MVH/Johan.

 4. Åsa H skriver:

  Skitbra att IOGT-NTO säger ifrån! Regeringen pratar väl om stöd till barn till missbrukare och minskning av alkoholkonsumtionen, men dom konkreta förslag som kommer leder i helt fel riktning.

  Joi: dels är det som både Monica och Anna skriver att forskning och statistik tydligt visar att alkoholpolitiska insatser har effekt på hur mycket människor dricker. Den illegala alkoholen (smuggling och hembränt) ökar i omfattning när den legala konsumtionen ökar och minkar när den legala konsumtionen minskar. Det kan låta konstigt, men det är så verkligheten ser ut när man följer forskningen och dom som är proffs på statistik.

  PS. Att kalla någon för ”lilla gumman” är ju en härskarteknik som är så gammal och uttjatad att det bara framställer den som använder den som mindre kunnig. Alkoholpolitik är kul att diskutera, men gör det sakligt!

 5. Joi skriver:

  Ojojojojojojojoj! Nu börjas det! hahahahahaha precis vad jag väntade mig! Så förutsägbart så jag vet inte vad! Nu är det tydligen så att jag ska bli lite ledsen nu här så Anna carlstedt blir nöjd. Ok ja snyft snyft buuuuhuuuuu tårarna rinner nerför mina kinder för hon kallade mig white-trash. Precis vad jag väntade mig av Anna carlstedt! Anna kan du inte bättre än så? Att kalla mig white trash tar jag snarare som en komplimang lilla gumm eeeee jag mena Anna. Nu är jag väldigt nyfiken Anna på vad du menar med white trash? Jag är rädd att vi har olika uppfattningar om vad som menas med white trash? Jag förstår ju naturligtvis du menar med white trash. white trash=Vit rasist. Ja om det är det du menar så är det alldeles korrekt Anna. Jag är rasist! Jag är rasist i den bemärkelsen att jag är stolt över att jag är av den vita ariska rasen! Vad är du stolt över Anna? Att du är politiskt korrekt och ordförande i IOGT-NTO?
  MVH/Johan.

  • Anna Carlstedt skriver:

   Politiskt korrekt? Nu skojar du med mig. Att vara organiserad nykterist i Sverige idag måste väl vara det minst politiskt korrekta man kan ge sig på? Du undrar vad jag är stolt över? Det är ganska mycket med tanke på den skillnad våra 40 000 medlemmar gör i människors liv. Varje dag. Mest stolt brukar jag bli när unga människor som växer upp i familjer med missbruk hör av sig och berättar att de hittat en fristad hos oss, och att de känner att de är värda något bättre än det som de har gått igenom.

   • Joi skriver:

    Ok! Känns skönt Anna att du och dina 40.000 sektmedlemmar tröstar så många ensamma barn! Vet du! Jag har hittat många sidor med folk som inte är så förtjusta i dig. kallar dig ”en sinnessjuk tant” eller bara ”sinnessjuk” Huruvida du är det vet jag ju inte eftersom jag inte känner dig men en sak vet jag iallafall. Och det är att du är bitter och fylld av nått mörkt och trist.

 6. Åsa H skriver:

  Joi, jag vet inte vem du är, men av dina inlägg framgår det tydligt att du behöver söka hjälp. Att basera sina åsikter på hat – både mot organiserade nykterister och människor med utländsk bakgrund beror förstås på att man själv inte mår bra. Och att använda internet där man kan vara mycket mer anonym till att hoppa på folk är förstås väldigt fegt.

  IOGT-NTO och Anna gör ett mycket bra arbete och är ett stort stöd för många människor som av olika anledningar drabbas av alkoholens baksidor. Man behöver inte hålla med om alla förslag till lösningar, men du verkar ju på allvar inte vara intresserad av att diskutera alkoholpolitik utan ägnar dej uteslutande åt personliga påhopp vilket inte är ok!

  • Joi skriver:

   Nä jag tycker inte att jag behöver söka hjälp. Och det tycker ingen annan i min närhet heller skulle jag tro:) Isåfall hade det säkerligen blivit påtalat. Vad personliga påhopp anbelangar så va det jag som blev kallad ”white-trash” vilket jag bara tar som en komplimang. Men det är som vanligt typiskt kvinnor och våra kära invandrare att känna sig påhoppade om man skulle va så fräck att tycka annorlunda än dom. Speciellt socialist/feminist/kommunistkvinnor.

 7. Hans Lindgren skriver:

  Hej Joi!
  Det är ganska tröttsamt att läsa din kommentarer. Hur vore det att komma med lite vettiga argument? Jag kan förstå att du vill vara anonym eftersom du vräker ur dej en massa ovettigheter. När Du talar om vem du är skall jag svara på dina kommentarer.
  Hans lindgren IOGT-NTO Borlänge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s