Dödssynd

Av de sju dödssynderna har likgiltigheten ofta ansetts vara den värsta.

När man slutar bry sig och tänker att ingenting spelar någon roll: Det är kanske då man upphör att vara en människa? Under antiken och medeltiden fanns det gott om skildringar av människor som dukar under för likgiltigheten, acedia på latin. Men ser man sig omkring idag så är lika många drabbade nu som då.

På det temat skriver underbara Bodil Malmsten i Dagens Nyheter om en oväntad fransk boksuccé. Den handlar om att vägra vara likgiltig. Den tunna lilla boken som heter Indignez-vous (ungefär ”indignera er/dig!”) är skriven av Stéphane Hessel. Nuförtiden ägnar han sig bland annat åt att protestera mot den inhumana franska invandringspolitiken. Men snubben har hängt med ett tag. Han föddes i Berlin 1917, kom till Frankrike, fick uppdrag av general de Gaulle att organisera motståndsrörelsen i Frankrike, hamnade i koncentrationsläger där man misslyckades med att ta kål på honom, blev diplomat.

Stéphane Hessel är det ende som fortfarande lever som var med och formulerade FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Artikel 1 lyder:

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Nu är Stéphane Hessel 93 år och har skrivit en tunn liten bok, eller pamflett på 30 sidor, där han uppmanar oss alla att slåss mot likgiltigheten. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något.

Hans häfte har sålt i 600 000 exemplar i Frankrike, på några månader.  Jag har lust att översätta de 30 sidorna på studs till svenska. Men det hoppas jag att någon annan redan gjort, någon som är lika upprörd som jag över att kärleken och demokratin fortfarande inte är självklara.

Artikeln i DN har inte lagts ut på nätet i skrivande stund. Men Stéphane Hessel kan du också lyssna till på Youtube.  

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter, Personligt, Politiskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dödssynd

    • Anna Carlstedt skriver:

      Hej Tommy!
      Tack för länken! Jag tänkte återanvända blogginlägget idag, och då är den bra att ha med! Hälsningar Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s