Hur tänker en ordförande i socialnämnden?

Det har IOGT-NTo tagit reda på. Åtminstone när det gäller frågan om Gårdsförsäljning. Och det visar sig att över hälften av Sveriges socialnämndsordföranden tror att alkoholkonsumtionen i deras kommun kommer att öka om förslaget till gårdsförsäljning blir verklighet. Varannan anser sig inte ha resurser att hantera en konsumtionsökning. Det visar IOGT-NTO:s undersökning som presenteras idag.

Förra veckan skickade regeringen ut förslaget om gårdsförsäljning på remiss. Inställningen bland landets socialnämndsordföranden är dock negativ. Över hälften tror att alkoholkonsumtionen i deras kommun kommer att ”öka” eller ”öka kraftigt” om förslaget till gårdsförsäljning blir verklighet. Dessutom anser varannan att kommunen inte har tillräckliga resurser att hantera den ökade alkoholkonsumtionen, och var fjärde vet inte eller har ingen uppfattning.

Tveksamheten är stor även bland de partier som på riksplanet förordar gårdsförsäljning. Fyra av tio centerpartistiska socialnämndsordföranden anser att förslaget kommer att leda till en ökad alkoholkonsumtion och att deras kommun inte har tillräckliga resurser för att möta gårdsförsäljningens negativa effekter. Bland kristdemokrater tror så många som sju av tio att alkoholkonsumtionen i kommunen kommer att öka

Med det nya förslaget skulle det bli tillåtet med fristående spritbutiker. De kan ligga var som helst och sälja både egen och utländsk alkohol. Det är inte konstigt att kommunerna tror på en konsumtionsökning men det är intressant att så många av förespråkarnas egna företrädare är oroade.Enligt beräkningar från Statens folkhälsoinstitut framgår att det statliga förslaget till gårdsförsäljning kommer leda till cirka 2,3 miljoner fler sjukdagar i Sverige och att de alkoholrelaterade misshandelsfallen kommer att öka med cirka 4400. IOGT-NTO:s undersökning visar att över hälften av socialnämnderna inte har analyserat effekterna för den egna kommunen.

Missbruket kostar samhället stora summor varje år. Enligt nya beräkningar handlar det om 66 miljarder kronor för alkohol. Låt oss hoppas att regeringen inser riskerna med förslaget och stoppar det.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av IOGT-NTO genom webbenkät mellan den 19 februari och 15 mars 2011. Totalt har 150 socialnämndsordföranden besvarat enkäten.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur tänker en ordförande i socialnämnden?

  1. Anna Carlstedt skriver:

    Tar en sväng förbi Blåregnsgatan med några polare nästa vecka när jag ändå är i Malmö, så kan vi resonera vidare om saken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s