Mysfyllot: dags att #prataomdet

Under sin hashtag #prataomdet skapade journalisten Johanna Koljonen en bra debatt på temat sexuella kränkningar. Ett annat ämne som tycks lika tabu i vår kultur, och som skulle förtjäna en bra debatt under rubriken #prataomdet är fenomenet som Åsa Linderborg lyfte i sin krönika i Aftonbladet häromveckan, och som sedan dess inte upphört att kommenteras av många hundra människor.  Hon skriver bland annat:

Plura lufsar runt i sitt kök med bar jättekagge. Han grymtar, smågnabbas, sjunger en låt och lagar en och annan rätt till sina gäster. Han fyller på glasen. Ljudfonden i Pluras kök är ett ständigt kluckande från flaskor som töms på sitt innehåll. Alla blir fulla och glada. Det är själva programidén. Plura ger intervjuer om sina minnesluckor. De börjar bli en del av hans image. Han är oemotståndlig.

Alkohol har blivit socialt accepterat på ett sätt som det inte har varit på kanske hundra år. I dag kan man bygga varumärken på att vara ett mysfyllo. […]

I dagarna släpps Olof Lagercrantz Vid sidan om (Wahlström & Widstrand). Det är dagboksanteckningar om författare Dagens Nyheters kulturchef umgåtts med (och besvärande nog recenserat) från fyrtiotal till sjuttiotal. Lagercrantz har använt skrivmaskinen som en mårdhårspensel, med vilken han med utsökt precision gjort miniatyrporträtt av Erik Lindegren, Lars Forssell, Johannes Edfeldt, Harry Martinson med flera. Det är ömsom skoningslöst, ömsom ömsint, men framför allt är det anteckningar om alkohol.

Lagercrantz återger sittningar där de intellektuella giganterna förlorar sig i fylleprat så dumt, att han skräms. Ansiktena är stundvis så alkoholtyngda, att de riskerar lösas upp i de fyra elementen.

Linderborg konstaterar att dessa skönandar alltid är män. Kvinnliga mysfyllon vill man absolut inte se i TV. Nej, det skall vara framgångsrika, medelålders(plus) män. Men hur kul är det egentligen med dessa alfahannar vars bäst-före-datum passerat och som är konstant på fyllan i TV? Har deras anhöriga tyckt det varit lika mysigt, år ut och år in? Vad skulle deras barn säga om man frågade dem om pappornas beroende? ”Åh, det har BARA varit mysigt! Härligt med en riktig mys-fylle-pappa!”

Sedan är det också superintressant att medelåldersplus-män som till sist kommer ut ur garderoben som tillnyktrade alkisar blir betraktade som hjältar, medan de som hållit sig nyktra från början anses vara moraliserande tråkmånsar.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mysfyllot: dags att #prataomdet

 1. Emma skriver:

  Tack och lov att det finns nyktra män!
  Män med klara ögon, män som doftar gott, är trevliga , rara och omtänksamma. Män som kan hämta sina barn efter discot eller köra dem till akuten en fredagskväll om det skulle behövas
  Nyktra män som kan köra sin bil hem från festen och som törs älska nyktra.. Och som kan ta ett nej från sin partner utan att överträda hennes önskan om det skulle vara så ….
  Tack och lov har jag träffat en lång rad sådana män i mitt liv och har haft och har stort utbyte av dessa charmörer som inte börjar sluddra efter några glas vin vid middagen utan orkar konversera sin dam och andra bordskamrater och vara klar i knoppen långt in på småtimmarna. utan en massa gagg.
  Dessa män ägnar inte helgen åt att vara bakfulla utan kan umgås med familj och vänner.
  En stor eloge till dessa karlar! Tack för att ni finns!

 2. Bodil skriver:

  BRA inlägg! Missade Åsa i Aftonbladet och gillar verkligen betraktelsen av frånvaron av kvinnliga mysfyllon här, Anna. För att inte tala om mys-fylle-pappan. Ja, något är verkligen ur led! Har själv vuxit upp med nyktra föräldrar och behöver påminnas ibland om de som inte har haft samma förmån. Det behöver tydligen många andra också. Några jobbar på TV.

 3. Ping: Alkohol i tv debatteras i Kvällsöppet - IOGT-NTO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s