Filantropi 2.0: Om Techsoup

Det är mycket CSR just nu: Corporate Social Responsibility. Svenska företag kan inte nog lyfta fram hur mycket gott de gör för civilsamhället. Och ofta används ordet ”välgörenhet”. Det är ett ord jag verkligen ogillar. Visst är det fint att ”göra väl” men ordet välgörenhet är för mig behäftat med godtycklighet, med att köpa sig fri, med att tillfredställa sina egna behov snarare än att göra skillnad. Jag ser omedelbart Prussiluskan framför mig: Den vidriga tanten i Pippi Långstrump, tanten som bakom sin välvilliga fasad döljer en misantrop som bara hjälper barn som passar in i mallen. Eller varför inte de lika vidriga tanterna i Strindbergs ”Röda Rummet”, de som bara vill gå med sina matkorgar till fattiga familjer som håller en hög moral.

Är jag då emot att näringslivet stöttar civilsamhället och dess idéburna organisationer? Inte alls. Jag vill bara att CSR-arbetet skall ske i ett samarbete mellan olika parter, i ögonhöjd. Jag vill att det också för näringslivets del skall handla om att vilja åstadkomma en förändring, och inte bara att göra en insats. Det är mycket bra om näringslivet kan stötta idéburna organisationer som har medlemmar som vill förändra världen. Om jag ogillar ordet välgörenhet så tycker jag desto bättre om det engelska ordet empowerment. Kollar man upp det på google översättning föreslår de att vi på svenska skall säga …empowerment. Nåväl. ”Att möjliggöra” vore kanske ett svenskt uttryck att använda. Och så’nt har svenska företag sysslat med i alla tider, det är bara det att man inte talat om det. Wallenbergs devis ”att verka utan att synas” tycks ha smittat av sig. Just den släktens historia är full av exempel på CSR-arbete och empowerment. De har gjort fruktansvärt mycket bra saker för civilsamhället, utan att tala om det. Det häftigaste exemplet jag vet är historien om hur familjen Wallenberg hjälpte till att fixa ett Systembolag i Sverige, och därmed såg till att alkoholkonsumtionen rasade. Snacka om att göra skillnad!

Ett färskt exempel på CSR-arbete som leder till att idéburna organisationer stärks och får större möjligheter att förändra, är TechSoup. Huvudman för TechSoup Sverige är Forum för frivilligt socialt arbete, en paraplyorganisation som samlar ett fyrtiotal svenska organisationer.

TechSoup är Forum för frivilligt socialt arbetes nya verksamhet för att stödja det svenska civilsamhällets organisationer genom att erbjuda donerad programvara och ge kunskap för att organisationer lättare skall nå sina verksamhetsmål genom att använda ny teknik. Genom samarbeten med ett antal datorföretag kan vi erbjuda donerad programvara, men också kunskapsguider, beslutsunderlag och fortbildning. Vi tar över delar av deras CSR-verksamhet för att få större verkan och nytta genom att vi tillhandahåller program, kunskap och verktyg.

Techsoup erbjuder både information och tjänster för den idéburna sektorn. Vi publicerar artiklar och informationsmaterial för att företrädare för den ideella sektorn bättre ska kunna använda ny teknik i arbetet samt planeringsunderlag för beslutsfattare i IT-frågor. Läs mer på Techsoups hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s