Vad var det nu vi sa om momsen?

Sveriges Radio (bland andra) rapporterar idag att EU säger nej till att ideella föreningar i Sverige med en omsättning på under en miljon kronor även i fortsättningen ska slippa redovisa moms. SR skriver:

De allra flesta svenska idrottsföreningar, men även andra ideella organisationer som kulturföreningar, är i dag undantagna från moms. Men det strider mot EU:s lagstiftning och EU-kommissionen har försökt få bort undantaget.

Finansminister Anders Borg är förvånad och besviken över det negativa besked som regeringen har fått från EU-kommissionen. -Vi kommer att bestrida detta. Vi tänker driva detta ända in i kaklet, sade Borg på en pressträff.

Tills dess frågan är avgjord, vilket enligt Borg kan ta flera år, kommer de nuvarande reglerna för momsfrihet för ideella föreningar att gälla.

I januari ansökte regeringen om en kompromiss med ett fortsatt svenskt momssystem, fast med en omsättningsgräns på en miljon kronor, vilket EU-kommissionen nu avvisar.

Omsättningsgränsen skulle enligt regeringen göra att nio av tio idrottsföreningar även i fortsättningen skulle slippa anpassa sig efter EU.

Momsfrågan initierades när EU kritiserade det faktum att den svenska momsbefrielsen för föreningslivet strider mot ett EU-direktiv. Tidigare har regeringen föreslagit att ideella organisationer som har verksamhet i hyrda lokaler ska tvingas betala moms på hyran. Detta förslag drogs tillbaka tidigare i år vilket välkomnades av den idéburna sektorn. Samtidigt föreslog Anders Borg då att föreningar som har en omsättning som överskrider en viss momsgräns ska få betala moms på denna del av omsättningen.

Vi inom den idéburna sektorn hade önskat att regeringen i stället från början prövat att modifiera nuvarande momsbefrielse för ideell sektor. Vi bedömde att Sverige på så sätt kan gå EU till mötes. Det förslag som nu är på tapeten, och som dessutom EU sagt nej till,  innebär mer administration för föreningslivet och också ett ökat skatteuttag genom att verksamheter som nu inte är momspliktiga ska börja betala moms. Varför ska en förenings storlek och inte dess syfte avgöra om den ska betala moms?

Grundbulten i hela den här problematiken är att EU inte tycks inse vilken roll civilsamhällets idéburna organisationer spelar i Sverige. Frågan är om vår finansminister förstår det?

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s