Ny ANDT-strategi som förpliktigar

Bland andra IOGT-NTO:s tidning Accent och nyhetssajten Drugnews har i veckan rapporterat om den nya strategi som klubbats i riksdagen för  ANDT-området. Det gäller alltså regeringens strategi för åren 2011 till 2015. Den största förändringen från tidigare år är att man slagit samman ANDT, dvs alkohol, narkotika, doping och tobak i en gemensam strategi.

Det är positivt att idéburna organisationer har kunnat lämna idéer och synpunkter under resans gång när strategin tagits fram. IOGT-NTO har varit mycket aktiva i det arbetet. Det övergripande målet i ANDT-strategin är: Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk.

Man bestämde också att strategins effekter ska mätas. Under 2011 ska regeringen presentera ett förslag på hur man ska göra uppföljningarna.

När strategin var klubbad i onsdags sade Maria Larsson, ansvarig minister för ANDT-frågorna, att alkoholkonsumtionen måste fortsätta att minska. Hoppas nu man klarar av att omsätta den goda strategin i praktiken. Strategins sju mål är:

De sju långsiktiga målen i strategin är:
1. Tillgången till narkotika, dopningsmedel, alkohol och tobak ska minska.
2. Barn ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning eller tobak.
3. Antalet barn och unga som börjar använda narkotika och dopningsmedel eller debuterar tidigt med alkohol eller tobak ska successivt minska.
4. Antalet personer som utvecklar skadligt bruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska successivt minska.
5. Personer med missbruk eller beroende ska ha ökad tillgänglighet till vård och stöd av god kvalitet.
6. Antalet döda och skadade på grund av sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska minska.
7. En folkhälsobaserad och restriktiv syn på ANDT inom EU och internationellt.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ny ANDT-strategi som förpliktigar

 1. Hans Lindgren skriver:

  Maria Larsson säger att alkoholkonsumtionen måste fortsätta att minska.
  Det låter ju bra men om hon och regeringen verkligen menar vad de säger
  borde de ha kastat Gårdsutredningen i papperskorgen. Den nya alkohollagen, som trumfades igenom i riksdagen, stämmer också synnerligen dåligt mot punkt 1 i de långsiktiga målen i strategin.
  Jag tror att vi behöver en ny regering utan inflytande från moderaterna om vi ska få en vettig alkoholpolitik.
  Hans Lindgren

 2. Hans Lindgren skriver:

  Nya ANDT-strategin ser ju bra ut men jag tycker nog att det borde stått med där att även alkoholbruket skall minska. Det verkar som om regeringen är rädd för att stöta sig med ”normalkonsumenterna”.
  Regeringen har ju redan brutit mot punkt 1 i strategin när det gäller alkohol. Där står att tillgången på alkohol skall minska och då borde den inte luckrat upp alkohollagen utan skärpt den i stället. Dessutom borde regeringen utan vidare kastat Lotty Nordlings utredning om gårdsförsäljning i papperskorgen. Den borde också jobba mer för att få en ändring av införselkvoterna
  Moderaterna har tydligen för stort inflytande över alkoholpolitiken. Efter de kontakter jag haft med moderaterna är jag tämligen säker på att de flesta av dem förnekar såväl preventionsparadoxen som totalkonsumtionsmodellen.

  Hans Lindgren
  IOGT-NTO Borlänge

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej Hans! Tack för kloka synpunkter! Hälsningar Anna

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej Hans! Ja, det är verkligen märkligt att man inte kunde lyfta upp en minskad alkoholkonsumtion som ett av de övergripande målen! Tydligen blev det en diskussion mellan blocken på den punkten. Det är märkligt att regeringen inte kan sätta ned foten tydligare när det gäller tillgängligheten, eftersom vi vet att svenska folket ställer upp på det man vet fungerar! Till exempel hade det säkert varit politiskt möjligt att skrota gårdförsäljningsutredningen redan innan remissrunden, som du skriver, och även att prova t ex minskade öppettider och en ny svensk fight mot införselkvoter och alkoholreklam. Det är mycket märkligt att den politiska viljan saknas, att göra det vi vet behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s