Som att ha ett spjut av is genom kroppen…

…så beskriver en av intendenterna hur han kände medan han arbetade med en del av materialet till en utställning som öppnar den 8 april i Paris. Utställningen arrangeras till minne av en av världens mest berömda rättegångar, som hölls i Israel för femtio år sedan.

I början av sextiotalet var det många som bara ville glömma och lägga andra världskrigets förbrytelser bakom sig. Men allt lyftes fram i ljuset igen när man kunde gripa Adolf Eichmann, en av nyckelpersonerna bakom ”den slutliga lösningen”. Den 11 april 1961 inleddes den historiska rättegången mot honom i Jerusalem. Processen slutade med att han avrättades. Dödsstraff har bara verkställts två gånger i Israels historia.

Utställningen om rättegången pågår till i höst på Mémorial de la Shoah, det judiska muséet i Paris som samtidigt utgör ett internationellt centrum för dokumentation. På utställningen kan vi ta del av stora delar av materialet från rättegången, däribland filmer.

Fransmännen har ett föredömligt sätt att ständigt dra fram historiens mörka krafter i ljuset och levandegöra det som vi alla borde bära med oss.

Läs mer om utställningen på museets hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s