Bra och dåligt i missbruksutredningen

Idag presenterades missbruksutredningen efter över två års utredande. Från IOGT-NTO:s håll välkomnar vi att denna utredning blivit utförd. Det var nödvändigt med tanke på de brister som idag finns inom svensk missbruksvård. Nu börjar för vår del ett arbete med att analysera alla förslag för att se vilka konsekvenser de kan få framöver.

Redan nu vill vi peka på några positiva förslag. Det rör till exempel förslagen om att lagstifta om att primärvården ska ställa frågor om dryckesvanor vid läkarbesök, att utbildning för berörda yrkesgrupper införs eller förbättras, att vårdgaranti införs samt att vården målgruppsanpassas än mer.

Däremot finns det ett antal förslag som är oroande. Att huvudmannaskapet för missbruksvården läggs på landstinget är olyckligt. Med landstinget finns en uppenbar risk att vården blir mer inriktad på medicinska lösningar. Vi menar att kommunerna är mer lämpade då de mer ser till helheten kring den som har en problematik, till exempel den sociala situationen med barn och andra anhöriga. Kommunerna har en annan närhet till människorna. En annan viktig aspekt är att de psykosociala och sociala inslagen i vården och stödet är dominerande och dessa ligger inom socialtjänstens profession. Kommunen har även ofta ett bra samarbete med andra aktörer inom missbruks- och beroendevården, exempelvis med den idéburna sektorn.

Det finns andra tecken på att missbruksvården med utredningens förslag tenderar att bli mer inriktad på medicinska lösningar. Att LVM förs in i LPT har ett signalvärde i sig. Från vår sida kan vi inte se att beroende skulle vara enbart en psykisk sjukdom. Missbruk hänger även ihop med annat och är så pass omfattande att det behövs en särskild lag. Det finns också en risk med förslagen som läggs kring substitutionsbehandling när det gäller narkotikaberoende. Risken är att denna typ av behandling kommer att öka på bekostnad av annan behandling i och med att det blir mer tillgängligt.

Se mer om vad IOGT-NTO tycker under:www.iogt.se/Fakta–argument/Remisser-och-rapporter/Remisser-och-yttranden/

Missbruksutredningen i sin helhelt: www.sou.gov.se/missbruk/index.htm

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s