Frusna ord tinar upp runt ett bord i Paris

Det är kallt i Paris. Det är bra, det höjer artbetsmoralen. Jag är här några dagar för att skriva och för att arbeta tillsammans med den forskargrupp på Sorbonne som jag tillhör. Vi kallar oss ”Atelier XVI” – femtonhundratalsverksta’n. Vår gemensamma nämnare är att vi alla forskar på den franska renässansen. Vi har jobbat tillsammans sedan 1998. Några försvinner och några kommer till, men våra seminarier är alltid lika givande. Idag fick vi besök av en gigant på området – Francois Rigolot från Princeton, New Jersey – som berättade om sitt långa forskarliv.

Eftermiddagen ägnade vi åt att tillsammans analysera en gåtfull passage hos en annan gigant: Rabelais (munk, läkare, poet) som orsakat många akademiska gräl. Passagen handlar om hur jätten Pantagruel ger sig ut på havet med sin vapendragare narren Panurge för att söka efter den magiska flaskan Bacbuc.

Mitt ute på havet hör de plötsligt ljud från en krigsdrabbning: Vapenskrammel, hästar som skriar i ångest, män som vrålar, kvinnor och barn som ropar. Det visar sig så småningom att ett slag utkämpats i närheten, vintertid, och att orden under tumultet har frusit till is för att plötsligt tina upp när jätten Pantagruel och hans besättning passerar.

Vi gick igenom hur olika forskare tolkat avsnittet genom tiderna: Vad betyder det?  Hur skall man läsa det? Vilka blinkningar gör Rabelais till andra texter där liknande fenomen förekommer (Bibeln, texter hos Plutarchos och Platon m fl).

Vi kom fram till mycket spännande, men enades om en allegorisk läsning som jag tycker är ganska fin:

Den verkliga betydelsen av vissa ord kanske inte kan uppfattas av oss precis när de uttalas. Kanske ”fryser” de, och kan bara tinas upp (och begripas!) i det långa loppet, sedan vi skaffat oss större kunskaper och verkligen funderat!

Tänkvärt, även i sammanhang när det inte rör sig om renässanslitteratur.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s