Ingen sänkt spritskatt om svenskarna får välja

Igår publicerade Nyheter24 en artikel, där jag medverkar, om att allt färre svenskar vill sänka alkoholskatten. Mer än var tredje svensk vill i stället höja skatten.

Här kommer artikeln i sin helhet:

Ingen sänkt spritskatt om svenskarna får välja

Allt färre svenskar vill sänka alkoholskatten. Mer än var tredje svensk vill i stället höja skatten.

År 2005 ville 57 procent av svenskarna ha en sänkt spritskatt. På fem år har trenden vänt och 2010 ville endast 20 procent av svenskarna sänka skatten, visar en nationell undersökning från SOM-institutet.

– Vi har sett ett ökat stöd för en solidarisk alkoholpolitik under ett antal år nu. Förmodligen beror det på att vi dricker mer alkohol nu än för femton år sedan, vilket gör att alkoholskadorna ökar. Då tycker folk att det är okej att höja skatten för att bli av med problemen, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, till Nyheter24.

På SOM-institutet hänvisar man till flera aspekter som gjort att svenskarna svängt så pass mycket i frågan på bara fem år. Dels att statistiken 2005 var ovanligt hög.

– En annan faktor är att det fanns en väldigt stark opinion som var kopplad till den fria införseln. Det öppnade för att personer, som normalt var skeptiska, blev positiva till skattesänkningen. Men de ändrade sig snabbt när de såg vad som hände i Finland (som sänkte spritskatten), säger Lennart Weibull professor på SOM-institutet till Nyheter24.

IOGT-NTO ser bara fördelar med en höjd spritskatt. Enligt beräkningar som IOGT-NTO hänvisar till förlorar staten 150 miljarder varje år – på bland annat polisinsatser och sjukvård till föjd av skadlig alkoholkonsumtion.

– Höjda alkoholskatter skulle rädda många liv. Dessutom är det bra för den svenska ekonomin. En win win-situation helt enkelt. Att höja alkoholskatten skulle vara ett klokt beslut av regeringen, säger Anna Carlstedt.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ingen sänkt spritskatt om svenskarna får välja

 1. Bo Persson skriver:

  Lite konstigt att du ser det så här Anna.
  Det har visat sig att prismässig tillgänglighet ökar alkoholkonsumtionen. Om vi då höjer priset i Sverige samtidigt som man behåller det låga priset vid gränshandeln i Danmark och Tyskland kommer ju folk att handla mer där istället. Det innebär att Systembolagets möjlighet att påverka kunderna minskar eftersom de åker någon annanstans och handlar. Detta tycker inte jag är speciellt bra.
  Det bäste vore ju om gränshandeln kunde höja priserna ordentligt. Då skulle vi kunna påverka mer eftersom kunderna då skulle handla ännu mer på Systembolaget.
  Du hänvisar till Finland som sänkte sin skatt. Kommer du ihåg vad som hände när vi chockhöjde tobaksskatten. Den kriminell handeln med tobak ökade. Jag är rädd att det blir likadant med alkohol om vi bara höjer priset i Sverige.

  Bo Persson

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej Bo!

   Den fria rörligheten gör visserligen att det blir mer komplicerat, men samtidigt är skatte-instrumentet ett av de viktigaste vi har. En höjd skatt minskar konsumtionen, och därmed alkoholskadorna. Eftersom alkoholskatten med åren inte har justerats för inkomstökningar och inflation så har vi fått en realprissäkning vilket gör det ännu viktigare att skatten höjs. I det här fallet visar det sig att svenska folket dessutom håller med!

   Sen är vi självklart inte förtjusta i gränshandeln. Däremot handlar det ju inte om en substitutionsmodell där minskningen av köpt svensk alkohol blir en motsvarande ökning i gränsinförsel. Gränshandeln är ett problem, men ett problem vi måste lösa på andra sätt. Exempelvis med ökade resurser till tull och polis, och inte låta införseln förhindra att Sverige fortsätter driva sin restriktiva alkoholpolitik med ett folkhälsoperspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s