Sommarlov åt alla!

Idag har Svenska dagbladet ett debattinlägg på sin hemsida där jag tillsammans med Fryshuset, Hela Människan och Elisabeth Hagborg skriver om våra organisationers engagemang i sommarlovsaktiviteter för barn och unga, samt hur vi tycker kommunerna borde ta ett större ansvar. Hela texten finns nedan.

 

För barn innebär sommarlov ledighet, bad, sol och en efterlängtad paus från skolan. Men det betyder också en ökad alkoholkonsumtion hos många föräldrar och en lång period av otrygghet för många barn och unga. Vi är flera organisationer som arbetar för att sommarlovet ska vara för alla, oavsett om man har gott om pengar, om föräldrarna arbetar hela sommaren, eller om någon eller båda föräldrarna dricker för mycket alkohol. Men det vi saknar är många kommuners ansvarskänsla för sina barn och unga. Det är inte idéburna organisationer som har ansvaret för att barn i Sverige får ett bra sommarlov. Vi är beredda att göra en hel del, men kommunerna måste fortfarande finnas där för de som behöver det.

Via portalen sommarlovatalla.nu samlar IOGT-NTO-rörelsen en stor mängd aktiviteter och läger runt om i hela landet där barn och unga kan få uppleva det sommarlov de har rätt till. För medlemmar i verksamheten Barn till ensamma mammor, som finns på Fryshuset i Stockholm, Göteborg och Malmö ordnas aktiviteter året om, även under sommaren. Just nu finns mer än 400 mammor och 800 barn i verksamheten. Medlemmarna tillhör den nu omtalade gruppen i barnfattigdom som lever i ekonomisk utsatthet och där sommaraktiviteter allt som oftast lyser med sin frånvaro. Fryshuset anordnar också lovverksamheten Lovely Days nu under sommaren, vilket är extra viktigt eftersom det är nu många ungdomar debuterar när det gäller alkohol och andra droger. Under 40 dagar kan ungdomar delta i ett flertal kurser (musik, dans, teater, basket och skateboard för att nämna några). Vi räknar med att flera tusen ungdomar kommer att delta i verksamheten.

Organisationen Hela Människan anordnar aktiviteter för barn och unga på många platser i landet, ett exempel är Hela Människan – LP Finnveden i Värnamo som åker på sommarläger med glömda barn. Under några dagar får de träffa andra barn i liknande situation och samtidigt har de trygga vuxna som kan se, höra och bekräfta barnen. Det handlar om barn som lever i en svår familjsituation. Barnen har föräldrar som antingen missbrukar, har psykisk ohälsa eller andra problem och som gör att barnen blir bortglömda hemma. I Sverige har vi cirka 385 000 barn som lever i familjer med risk- eller missbruk av alkohol. Många av dem får inte det sommarlov de borde ha.

Genom att vi anordnar sommarlovsaktiviteter ges fler en möjlighet att få en stund där de kan umgås med andra unga och lämna problemen hemma. Men ska vi nå visionen om ett sommarlov för alla, så krävs det mer, både av oss inom den idéburna sfären, men även av andra runt om i Sverige och framförallt av kommunerna. Vi uppmanar kommuner, organisationer och privatpersoner att vara med och arbeta för mer verksamheter under sommaren. Öppna fritidsgårdar och idrottshallar och anordna aktiviteter så vi kan nå fler. Alla barn har rätt till den pirriga känslan med myggor, sol och bad, sena kvällar och nya vänner. Alla barn har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om det är ett lov från problem hemma eller från det viktiga arbetet i skolan.

Var med och hjälp oss i det arbetet!

Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO

Johan Oljeqvist, VD för Fryshuset

Frank Åkerman, Generalsekreterare för Hela Människan

Elisabeth Hagborg, Socialarbetare och författare

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s