Hemkörning av alkohol: Är det vad världen behöver mest av allt?

 

Absolut, om man skall tro Carl B Hamilton (FP) som idag förklarar på DN Debatt varför Systembolaget minsann borde börja kränga alkohol direkt vid dörren:

Läs debattartikeln här: http://www.dn.se/debatt/systembolagets-varor-ska-levereras-hem-till-dorren

IOGT-NTO kommenterar såhär:

Idag skriver Carl B Hamilton på DN debatt om att Systembolaget ska kunna sälja alkohol över internet med hemleverans. Han menar att det är viktigt att måna om Systembolaget och dess service, så långt håller vi med Hamilton, som för övrigt ofta har kloka åsikter i alkoholfrågan. Den här gången går han dock lite onödigt långt.

Hamilton tycks anse att Systembolaget är hotat och därför måste anpassa sig. Det är en problemformulering som vi inte delar. Systembolaget är inte hotat för att det är impopulärt, tvärtom. Sju av tio svenskar tycker att monopolet är toppen som det är. Problemet som Hamilton vill lösa finns inte.

Att förslaget inte skulle öka alkoholproblemen är dessutom inte nödvändigtvis sant. Visst skulle det krävas planering, men vem har sagt att unga inte kan planera? Hamilton nämner inte alls hur den ökade tillgängligheten skulle öka vuxna alkoholberoende som inte längre skulle behöva ta sig till Systembolaget för att köpa sin alkohol. Det här skulle mycket väl kunna bli spiken i kistan för lådvinsalkoholisterna.

Och alkoholläkaren Sven Andréasson (i Sundsvalls tidning) såhär:

Alkoholläkaren Sven Andréasson, som också sitter i Systembolagets styrelse, menar att Hamiltons förslag inte är bra från folkhälsosynpunkt.

– Det är en risk för folkhälsan. Man är ute på okänd mark när man utför ett sådant försök. Om det blir någon förändring så lär det vara i ökad tillgänglighet och ökad försäljning och därmed ökade skador, säger Sven Andréasson till TT.

Andréasson menar att syftet med Systembolagets monopol är att hålla nere totalkonsumtionen av alkohol, och att det är just den effekt som har uppnåtts.

– Det här är ett steg i fel riktning som bidrar till en urholkning av detaljhandelsmonopolets syfte och effekt.

http://st.nu/start/inrikes/1.3725237-alkohollakare-varnar-for-hemkort

Och så här säger Systembolaget:  

http://www.dn.se/ekonomi/systembolaget-skeptisk-till-forslaget-om-hemleverans

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hemkörning av alkohol: Är det vad världen behöver mest av allt?

 1. Josefine skriver:

  När man försöker klicka på länkarna kommer man bara till inloggningssidan för Sobernet. Nåt står inte rätt till.

 2. Håkan Fransson skriver:

  Bra Anna (som vanligt)
  Länken till alkoholläkaren funkar inte. Kommer till nåt internt på Sobernet.

 3. Tobias Karlsson skriver:

  Redan i dag finns möjligheten att genom flera olika vinklubbar beställa vin och få det levererat till dörren. För dem av oss som inte har bil är detta väldigt smidigt om man ska köpa större mängder än vad man vill bära hem. Om systembolaget saknar en service som andra företag har så är det väl klart att de också borde kunna fixa samma service.

  Att för en kostnad kunna få det man köper levererat hem till sin dörr bör väl vara något som varje individ själv kan få bestämma och personligen ta ansvar över, eller?

  • Anna Carlstedt skriver:

   Hej!
   Tack för kloka tankar! Visst är det bra att företag ger bra service till sina kunder. Kruxet med alkohol är ju bara att det inte är vilken vara som helst. Det är därför jag är så glad för att de flesta svenskar tycker att det är ok att det blir lite dyrt och lite krångligt – för att alla vet att det hjälper så mycket för dem som inte grejar det här med alkohol lika bra som du gör. Folkhälsoinstitutets senaste undersökningar visar att nästan 1 miljon svenskar dricker så mycket alkohol att det påverkar deras vardag och relationer negativt – sk riskbruk. Minst 600 000 personer är beroende. Om vi tror att alla dessa har några som står dem nära så betyder det att flera miljoner människor bara i Sverige lider av alkoholens baksidor. Det är därför jag tycker att det är så smart med begränsad tillgänglighet och höga priser. Jag fattar förstås att det nya förslaget skulle göra livet lättare för dig utan bil. Hoppas det kan lösa sig på annat sätt sålänge – kanske med en kompis som har bil? Eller, svindlande tanke, köra en fest utan alkohol :-) Jag önskar dig en bra sommar!

 4. Ping: Niklas.in - ”Tänk på de stackars barnen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s