Skillnaden mellan att hoppas och inte

Jag ser en exil-libyer intervjuas efter Muammar Khaddafis fall. Reportern frågar om det inte blir väldigt svårt nu: Är inte läget förvirrat? Vem skall styra? Hur skall saker ordna sig i Libyen? Mannen, som förlorat många vänner och släktingar under Khaddafis regim, bara ler. Han strålar av lycka och säger att nu finns det ljus i Libyen. Det kan komma frihet och demokrati. Han är en mycket luttrad man, men hans hjärta är fullt av hopp. Han säger att det fanns perioder när han inte hoppades, och då låg han i sin lägenhet i Sverige, i ett hörn, dagar i sträck och orkade inte ta hand om sig.

Skillnaden mellan att hoppas och inte hoppas betyder allt. Om man hoppas kan man se att en del saker blir bättre, och då orkar man resa sig. Jag har periodvis levt ett skitliv. Inte i jämförelse med mannen jag talar om ovan, men i det lilla. Men jag hoppades alltid. Ibland lyste det i mina ögon. Och det blev bättre.

Förra veckan stod jag bredvid tonårssonen framför en scen i Slottskogen i Göteborg. Det var några tusen andra där också, mellan 13 och 63 år kanske. Vi lyssnade på Joachim Thåström, som säkert inte haft annat än hoppet att leva på ibland. Han såg plågad ut under hela konserten: Scenskräck och prestationsångest? Men till slut förstod han att alla som var där älskar honom för att han gett oss hopp, oavsett om vi var 13 eller 63. Det kom nästan ett litet leende. Som om han kom ihåg att det var han som lärt oss att ingen är för ung för kärlek och uppror. Som sista extranummer kom han ut ensam på scen, tog upp sin gitarr och drog ”Die Mauer” akustiskt.

När den låten skrevs sköts alla som försökte ta sig från Östberlin till väst ihjäl. Nu är Berlin en av världens mest avantgardistiska och öppna städer.

När Thåström sjunger Die Mauer idag så betyder det något annat än på 80-talet. Men det är knäpp tyst bland tio tusen människor i Slottskogen. Fullmånen går upp och vinden slutar blåsa. Och det är något som lyser i våra ögon. Kan en skillnad vara abstrakt? Och kan den lysa?

Ebba Grön – Die Mauer

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s