Regeringen sviker oss som drabbas av alkoholens baksidor. Gång på gång.

Jag är en av de miljontals svenskar som är anhöriga till någon med alkoholberoende. Ja, vi är faktiskt flera miljoner. För vi vet att minst 10 %, det vill säga 600 000 personer, är beroende. Och var och en av dom har säkert minst tre-fyra anhöriga runt sig. Jag skulle, precis som alla andra, önska att alla kunde hantera alkohol. Att det var, som Carl B Hamilton sa i radio i morse, så att bara ”vuxna, nyktra människor” köpte alkohol. Men nu ser det inte ut så, tyvärr. Och det som hjälper – en osexig sanning – är att alkoholen är dyr och svår att få tag i. Detta ställer svenska folket upp på: Man tycker att det är ok med Systembolaget, höga skatter, är emot alkoholreklam och så vidare.

Men vad gör regeringen? Precis tvärtom. Man ökar tillgängligheten. Senaste exemplet:

Den utlovade höjningen av alkoholskatten uteblir i årets budget. Det rapporterar TT idag. Däremot höjs skatten på tobak. En grovt felaktig prioritering och ett svek mot de som drabbas av alkoholens baksidor, enligt IOGT-NTO.

Realpriserna på sprit, vin och starköl har sänkts med omkring tio procent sedan år 2000 i och med att skatten inte har justerats upp, det visar siffror från Statens folkhälsoinstitut. Trots det skjuter regeringen nu upp den aviserade alkoholskattehöjningen men höjer skatten på tobak.

Det är en grovt felaktig prioritering. Alkohol skapar så mycket problem som tobak inte gör: Splittrade familjer, förstörda uppväxter och våld. Höga alkoholskatter är ett effektivt sätt att förhindra sådana skador.

En av orsakerna till den uteblivna höjningen är ett intensivt lobbyarbete från alkoholindustrins sida.

Ett av deras argument är att skatten ökar införseln men det argumentet håller inte. Varför skulle införseln fortfarande vara ett problem trots att alkoholpriserna har gått ner så pass mycket? Man kan inte konkurrera ut smugglad alkohol genom att sänka skatten, det skulle bli en katastrof för folkhälsan.

Vi är missnöjda med regeringens alkoholpolitik. Den är besvikelse efter besvikelse. De gör inget åt alkoholreklamen, vill inte behålla de höga alkoholskatterna och nu ska Systembolaget leverera alkohol hem till dörren.

Regeringen sviker alla de som drabbas av alkoholens baksida.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Regeringen sviker oss som drabbas av alkoholens baksidor. Gång på gång.

 1. Peter Alsen skriver:

  Jag blir helt gråtfärdig när jag läser om detta. Regering som går emot folket, bortglömda människor, blinda korrupta ögon. Jag ska bli politiker, detta måste sluta.

  • Anna Carlstedt skriver:

   Stort tack för ditt stöd!

  • Martin skriver:

   ”regering som går emot folket”, ”blinda korrupta ögon” är du inte riktigt klok. Folket har röstat fram en regering som inte delar din avsky mot drickande. Den går inte emot vad folket vill och den är inte korrupt.

   Bli gärna politiker, tala för din sak, och om ingen vill rösta på dig så vet du hur det ligger till, om det är regeringens eller din uppfattning som ”går mot folket”.

 2. Ping: Ingen höjning av alkoholskatten och hemkörning från Systembolaget | I rörelse

 3. B Svensson skriver:

  Jag är då en som inte vill ge mitt stöd.

  Privatisera alkoholförsäljningen, för F**N!! Sänk även skatterna, MARKANT! Att Öl kostar 15kr flaskan när samma öl i tex tyskland kostar 5kr flaskan är rent ut sagt BARNSLIGT!

  Den artikeln i DN ”http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-brot-sitt-lofte-om-hojd-alkoholskatt”
  Sälj Öl/Cider/Vin på lokala matbutiker. SÄLJ ÄVEN KALL DRYCK!!!

  ”–Skulle man fråga några av de 400 000 barn som växer upp i missbrukarhem så skulle de nog inte tycka att det är ett särskilt bra förslag, säger Anna Carlstedt.”
  Ja men det är väll helt jävla klart att de inte tycker att det är ett så bra förslag. Allt är ju relativt, ditt jäkla fån. Det går vinkla allt som man vill att det ska vinklas!

  Jag vill bara komma fram och säga att jag tycker du är, inte bara LITE korkad utan helt jävla blåst.
  Samt att jag tror på 99% privatisering av statliga väsen (Förutom Skydds, Räddnings, Vård etc).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s