Svensk-Fran(s)ka mönster glöder i Paris

Estrid Ericson, flickan med enkel bakgrund som tog sig ensam till Stockholm och efter diverse äventyr grundade Svenskt tenn, är en människa man blir nyfiken på! Nu pågår en utställning på Svenska Institutet i Paris under hennes motto: «Rummets renhet – detaljernas rikedom»

På deras hemsida kan vi läsa:

Svenskt Tenn är frukten av ett av designhistoriens mest lyckade samarbeten. Mötet mellan den österrikiske arkitekten Josef Frank och den svenska butiksinnehavaren Estrid Ericson i 1930-talets Stockholm skulle leda till en internationell inredningsstil som överlevde dem båda. Tillsammans skulle Josef Frank och Estrid Ericson skapa en stil med inslag av både wiensk elegans och svensk funkis. En stil som tvärt emot tidens ideal var både färgglad och mönstrad, inkluderade högt och lågt och gjorde oförskräckta lån från allehanda kulturer och epoker. Men detta kunde den då 30-åriga Estrid Ericson naturligtvis inte ana, när hon startade sin butik Svenskt Tenn 1924. Här sålde hon tennkonst tillverkad i samarbete med konstnären Nils Fougstedt. Tenn ansågs vara ett av tidens mest spännande material och «Svenskt Tenn», som var en etablerad kvalitetsbeteckning, tedde sig som ett namn i tiden.
Utställningen är både en historisk tillbakablick med möbler, textiler och andra kultförklarade objekt och en presentation av nya produkter ritade av några av vår tids skickligaste formgivare och konsthantverkare, ibland med historiska kopplingar. […] Det är inte bara det estetiska arvet som gör Svenskt Tenn speciellt, utan också företagsformen. Svenskt Tenn ägs av Kjell och Märta Beijers Stiftelse som främjar vetenskaplig och medicinsk forskning och undervisning i Sverige och som även stöder bevarandet av kulturella och konstnärliga värden inom svensk heminredningstradition.

Curator för utställningen i Paris är Cathrine von Hauswolff.

Se också Svenskt Tenns hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s