Ökningen är väntad

Det farliga drickandet av alkohol har ökat i Sverige, skriver Svenska Dagbladet idag. Drygt 15 år efter det svenska EU­-inträdet har dödligheten i alkoholrelaterade leversjukdomar ökat med mellan 50 och 60 procent. I Europa är det bara Finland och Storbritannien som har en ännu sämre utveckling än vad Sverige har. IOGT-NTO går idag, mot bakgrund av SvD:s artikel, ut med följande pressmeddelande:

Ökningen är väntad

Dödligheten på grund av alkoholspecifika leversjukdomar har fördubblats sedan inträdet i EU. Det visar nya siffror som redovisats i SVD och Rapport idag. Enligt Anna Carlstedt som är ordförande för IOGT-NTO är ökningen väntad och ett tecken på ökade sociala problem.

Mellan 1997 till 2010 ökade dödligheten i alkoholspecifika leversjukdomar med 50 procent bland kvinnor och 59 procent bland män.

– Det är tråkigt men jag är inte förvånad, säger Anna Carlstedt som är ordförande för IOGT-NTO. Det är en väntad konsekvens av en slappare alkoholpolitik. Även regeringen borde ha väntat sig det här.

Anna Carlstedt lyfter fram de senaste veckornas nyheter om hemleverans från Systembolaget och den uteblivna höjningen av alkoholskatterna som exempel på regeringens oförmåga eller ovilja att upprätthålla en restriktiv alkoholpolitik.

– Steg för steg har man monterat ner alkoholpolitiken, det har pågått sedan EU-inträdet och eskalerat sedan den nuvarande regeringen tillträdde, säger Anna Carlstedt.

Hon är inte bara oroad för den ökade dödligheten utan även för ökade sociala problem.

– När vi dör av alkoholskador har alkoholkonsumtionen ofta skapat sociala problem under en lång tid. Våld och svikna relationer följer i alkoholismens spår så det här är ett tecken inte bara på medicinska utan på ökade sociala problem, säger Anna Carlstedt.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s