Alkoholfritt glödhett visar försäljningssiffrorna

Årets sexigaste läsning näst Tranströmer – Systembolagets försäljningsstatistik – är här. Den bekräftar det vi redan visste, om att alkoholkonsumtionen i Sverige nu minskar försiktigt.

Systembolagets försäljning av öl, vin och sprit är i princip oförändrad.

Nu kommer alkoholindustrin att hävda att Systembolagets försäljning inte ökar på grund av att Sverige drunknar i smuggelsprit och privatinförsel. Detta är inte sant. Båda dessa fenomen minskar. Det som däremot ökar är tullens beslag och polisens insatser för att komma åt svartspriten. Och det är superbra: De har blivit bättre på sitt jobb och fått mer resurser, och svenskarna dricker mindre.

Däremot stiger kurvan för alkoholfritt stadigt uppåt: 19 % mer säljs i år. Och det är ju inte konstigt, eftersom det ständigt kommer fantastiska nyheter med stor omsorg bakom. Ett exempel är det vita ekologiska alkoholfria från spanske producenten Torres. Han har dessutom precis lyckats med det omöjliga: Att ta fram ett gott, RÖTT alkoholfritt.

Stödet bland svenskarna för Systembolagets ensamrätt på detaljhandelsförsäljning av alkohol är fortsatt högt, och låg under det tredje kvartalet på 67 (av 100). Det är SIFO som på uppdrag av Systembolaget varje månad mäter allmänhetens inställning till Systembolaget, ett så kallat opinionsindex (OPI).

Förutom opinionen, mäter Systembolagen kvartalsvis även hur nöjda kunderna är med Systembolagets service via en Nöjd Kund Index-undersökning (NKI). På en skala, där max är 100, uppgick NKI för tredje kvartalet till 79. När det gäller ålderskontrollen visar undersökningar att legitimation efterfrågades i 93 procent av alla genomförda testköp.

Ja, visst är det sexig läsning? Man kan knappt slita sig :-)

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alkoholfritt glödhett visar försäljningssiffrorna

  1. Håller med dig Anna, är det något som är sexigt är det detta (bla)! Kan det bero på enträget arbete, eller är det trendigt. Kanske bådadera. Hur som helst är det glädjande att folk äntligen förstått att de alkoholfria vinerna inte bara är saft. Nu gäller det för oss att rida på den trenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s