Hur ska vi ha det med all inclusive?

Jag har själv rest både med och utan all inclusive-koncept på semestrar, och känt mig kluven. I alla händelser tycker jag att det är bra att Nätverket Schyst Resande nu lyfter frågan. Tillsammans med andra organisationföreträdare inom nätverket har jag en debattartikel i Aftonbladet idag. Där skriver vi bland annat att:

Researrangörerna kan göra mycket för att förbättra situationen även inom all-inclusive. Det handlar om självklarheter som att inhandla mat och resurser lokalt. Skapa långsiktigt partnerskap med företag och det lokala jordbruket. Utbilda lokal arbetskraft. Kräva att hotellen betalar schysta löner och erbjuder bra anställningsvillkor. Personalen kan utbildas för att förhindra negativa effekter på miljön, men också för att förhindra barnsexhandeln och överservering av alkohol.

Planerar du att ge dig ut och resa kan du som turist göra val som bidrar till att göra turismen till något positivt för det land du väljer att resa till. Fråga hur arbetsförhållandena ser ut för de hotellanställda. Uppmärksamma i vems fickor du lägger dina semesterpengar och fundera på hur ditt agerande under resan påverkar lokalbefolkningen. Välj lokala hotell framför större internationella hotellkedjor. Köp mat, dryck, aktiviteter och souvenirer från lokalbefolkningen i så stor utsträckning som möjligt. Då är det större chans att dina pengar stannar i landet. Se till att den arrangör du väljer tillämpar Ecpat Sveriges Uppförandekod mot barnsexturism.

Som turister har vi makten att påverka.

Det handlar om att resa schyst oavsett hur man reser. För visst vore det väl bra om de pengar vi som turister spenderar också hamnar hos lokalbefolkningen och i lokalsamhället?

För Nätverket Schyst resande:

Helena Karlén, generalsekreterare Ecpat Sverige

Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen

Therese Guovelin, andre förbundsordförande HRF

Johan Berkman, ordförande Svenska Kyrkans Unga

Henrik Angerbrandt, ordförande Fair Trade Center

Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO

Gunilla Hallonsten, policychef Svenska kyrkan


Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s