Min olyckliga kärlek till Kapten Haddock

Han är min ikon när det gäller stil. Han är en tecknad figur. Han svär med den största finess. Och han är fullblodsalkoholist. Det skall bli mycket intressant att se hur kapten Haddock gestaltas i den nya Tintin-filmen.

En av mina kollegor, Magnus Öhrn som är fil dr och verksam vid Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet, skriver och föreläser om berusade seriefigurer. Du vet, från Tuffa Viktor till Kapten Haddock… Öhrn har visat att en gemensam nämnare för serietecknarna är att de skildrar alkoholisterna med ett stort hjärta. Komiken balanserar på en fin linje som ständigt gränsar till tragiken. Det är ju omöjligt att inte känna sympati för Kapten Haddock (sedan kanske inte alla är lika svaga för just honom som jag är), och hans förhållande till alkohol gör knappast att man själv blir mer positivt inställd till alkoholkulturen.

I sin forskning har Magnus Öhrn studerat hur det manliga drickandet har skildrats i litteraturen. Han berättar bland annat om hur litteraturen bär tydliga spår av uppfattningar om alkoholens kulturella betydelse och skapandet av manlighet. Och vad vore väl Arne Anka utan sin cigg och sin starköl, eller Rocky utan sina galopperande alkoholproblem?

I DN häromdagen brottades Martin Kellermans Rocky som vanligt med demonerna, och som vanligt skildrar Kellerman alkoholnormens järngrepp med fingertoppskänsla. Rockys kompis frågar om Rocky kommer att börja supa igen om det skiter sig med flickvännen, och Rocky svarar:

Jag har inte slutat dricka, jag bara vilar organen. Man måste hålla det under kontroll så att man aldrig behöver bli helnykterist, för det vore hemskt! Att tvingas bli nykterist och aldrig kunna dricka igen vore en större tragedi än vad jag skulle kunna ställa till med på fyllan.

Att inte dricka alkohol. Ett öde värre än döden? Vad säger det om vårt samhälle? Var och såg Marcus Birro på Södra Teatern för nå’t år se´n, i ”Att leva och dö som Joe Strummer”. Birro lyser som ett litet humanistiskt bloss. Han tänkte kanske som Rocky, men slutade dricka 2005. Han har bland annat sagt:

Att bli nykter är enkelt. Att hålla sig nykter däremot är betydligt svårare. Man kan inte klamra sig fast vid nykterheten med vitnande knogar. Man måste lära sig leva, dansa, sjunga, glöda utan den där Gandalf-staven som spriten är för många av oss.

Att avstå från alkohol behöver inte vara att moralisera. Att avstå från alkohol kan vara en handling som vi gör av kärlek. Och vad skulle jag inte vara beredd att göra för att kunna hjälpa kapten Haddock :-) 

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s