”Jag hade inget uppsåt – jag var ju packad”

Ja, så skall man tydligen kunna säga i svenska rättssalar hädanefter. Men tack och lov finns det människor med förståndet i behåll som håller emot denna utveckling. Jag tänker på Madeleine Leijonhufvud och Suzanne Wennberg, båda professorer i straffrätt, som skriver en debattartikel i SvD på detta ämne idag.

Från IOGT-NTO:s sida har vi pratat mycket om våld kopplat till alkohol, inte minst genom kampanjen ”Minska alkovåldet”. Vi vet att det finns ett tydligt samband mellan alkohol och våld där bland annat BRÅ i en studie från 2007 menar att gärningsmännen var berusade i 70 procent av fallen av misshandel riktad mot män. Det finns även ofta alkohol med i bilden när det gäller våld i nära relationer.

Med det i åtanke läser jag dagens debattartikel i Svenska Dagbladet om att Högsta domstolen sänkt straffet för en man som knivskurit två personer med motiveringen att han var för berusad för att ha ett tydligt uppsåt. Författarna till debattartikeln menar att det kan påverka framtida domar och att man skulle kunna använda ett ”fylle-försvar” för att komma lindrigare undan och frågan är då när det skulle kunna användas? Skulle våld i hemmet kunna förmildras om lördagsdrickandet gått för vilt till? Skulle man se mindre allvarligt på en våldtäkt om gärningsmannen kommer direkt från puben?

Alkohol är ofta inblandad i situationer med våld, men det är aldrig alkoholen som begår misshandlar eller våldtäkter, det är heller aldrig en ursäkt för att det sker. Det måste vara personen bakom våldet som får stå till svars för det, berusad eller inte.

Leijonhufvud och Wennberg, som visat sig mycket kloka i alkoholdebatten vid flera tillfällen, konstaterar att om HD-domen blir prejudikat så har vi med ett penndrag strukit en av de viktigaste grunderna i svensk lag och rätt. Men inte nog med det: HD-juristerna tycks ha tappat tron på mänskligheten.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Jag hade inget uppsåt – jag var ju packad”

  1. Hans Lindgren skriver:

    Eftersom alla domare inte var närvarande, när HD fattade detta bedrövliga beslut, kan vi kanske hoppas att domen inte blir prejudicerande. Skulle den leda till ett prjudikat får vi väl ställa till med en folkstorm mot detta tycker
    Med vänlig hälsning
    Hans Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s