Miljonlotteriet och IOGT-NTO

Jag får ibland frågan varför IOGT-NTO bedriver ett lotteri. Svaret är att vi är en del av en tradition i Sverige, där folkrörelser har möjlighet att få tillstånd att bedriva lotterier för att ekonomisera sin verksamhet: Stå på egna ben och inte behöva vara beroende av statliga bidrag. IOGT-NTO lever till över 90 % på vårt Miljonlotteri, som vi bedrivit sedan 50-talet. Idag har Miljonlotteriet närmare 200.000 unika kunder som prenumererar på våra lotter. Jag brukar säga att de är vår gigantiska supporterklubb. Kunderna vet att de, genom att köpa våra lotter, stöttar vår organisation. Överskotten går oavkortat till IOGT-NTO:s verksamhet.

IOGT-NTO:s vision är att bygga ett samhälle, en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor från att leva ett fritt och rikt liv. I praktiken kan det handla om läger under sommarlovet eller aktiviteter under vinterlovet där barn och ungdomar som lever i missbruksmiljöer får en möjlighet att komma ifrån och träffa andra som är i samma situation.

Men överskottet bidrar också till att IOGT-NTO kan göra ett påverkansarbete i politiken, så att skadeverkningarna av alkoholen och andra droger minskar i samhället.

Läs mer om Miljonlotteriet här.

Håll också gärna utkik efter nästa nummer av den nya tidskriften Kurage, en tidning för det civila samhället. Där skriver jag mer om spel- och lotteripolitik.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Miljonlotteriet och IOGT-NTO

  1. Jan Hedberg skriver:

    Bra skrivet. Men det vore bra om det stog i tv-annonserna att pengarna går till IOGT-NTO’s verksamhet och inte bara till IOGT-NTO. Jan hedberg Medlem i rörelsen sen 1977

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s