Vemod och tolerans i Åbo

Är i den ljuvligt melankoliska staden Åbo och hälsar på en vän. Eller hans ande, snarare, eftersom han varit död i över 400 år: Johan III, en kung jag är väldigt svag för. Jag är ju nu inte den flörtiga typen. Men det finns några stiliga herrar som skulle kunna få mig på fall: I kategorin animerade snyggingar har vi pingvinerna i Madagaskar. Deras grymma kompetens är ju sååå sexig. Och så Ior i Nalle Puh: Finner hans dysterhet oemotståndlig. Och så har han ju en så söt näsa. Nos, menar jag.

I kategorin historiska hunkar har vi Henrik IV, killen som lyckades införa religionsfrihet i Frankrike efter ett sekel av inbördeskrig. Och så Johan III då, vår svenske lysande renässansfurste som det skrivs alldeles för lite om. Han var hertig av Finland också, och idag har jag guidat en tapper liten grupp på hans vackra vita slott i Åbo. Dit bjöd han in hantverkare, konstnärer och poeter från hela Europa i mitten av 1500-talet. Slottsbiblioteket var välfyllt och skattkammaren också.Slottspöken är det gott om.

En av alla fina saker Johan gjorde var att han försökte minska motsättningarna mellan protestanter och katoliker. Hans far Gustav Vasa förde införde ju Luthers lära i Sverige på ett tämligen hårdhänt sätt. Katolska kloster och kyrkor revs eller byggdes om. Men Johan var tolerant och ville se försoning. Ett exempel på hur han var pragmatisk i praktiken är att han, både på Stockholms slott och i Åbo, lät bygga ett katolskt kapell i närheten av det protestantiska slottskapellet. Detta främst för att hans hustru, Katarina Jagellonica, var katolik. På Åbo slott finns det katolska kapellet kvar, och där finns en alldeles speciell atmosfär.

Åbo är Europeisk Kulturhuvudstad i år. Så det finns gott om skäl att besöka den vackra vemodiga staden vid Aura Å. Även om man nu är mer intresserad av annat än seriefigurer och döda, vita män.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s