Ett riktigt bra nyhetsbrev om den idéburna sektorn

…ges ut av Forum för Frivilligt Socialt Arbete, en parapyorganisation som samlar ett fyrtiotal svenska organisationer (bl a Rädda Barnen, Röda Korset, IOGT-NTO, Svenska Kyrkan, Makalösa Föräldrar och många andra). Nyhetsbrevet har snabbt fått många läsare, som uppskattar att man på ett par minuter kan få grepp om vad som händer bland civilsamhällets oranisationer och i den politik som berör oss. Jag klipper in några highlights ur veckans nummer nedan. Vill du läsa hela och/eller prenumerera, kan du gå in på Forums hemsida här.

I Forums nyhetsbrev denna vecka 
EU-parlamentet föreslår skattelättnader för civilsamhället, EU vill ha en social marknadsekonomi genom socialt företagande, vi har listat riksdagsmotionerna som berör civilsamhällets organisationer och i Uppsala möttes nyligen föreningslivet och kommunpolitiker i en dialogkonferens som är starten för en lokal överenskommelse.

Debatt
Därför fjärmar sig politiken allt mer från medborgarna
Folkrörelsepartiet på väg ut. De politiska partierna bärs i allt större utsträckning upp av professionella politiker, specialiserade politiska tjänstemän och medlemmar vars främsta mål är förtroendeuppdrag eller karriär. Det är maktutövningen som lockar. Det är långt ifrån visionen om partierna som en kanal för medborgarnas engagemang. Med en krympande medlemskår riskerar partierna att förlora den naturliga kopplingen till väljarna, skriver Svend Dahl, statsvetare vid Stockholms universitet, tillsammans med Hanna Hallin, chef för Sektor3.

Hur bygger vi strukturer som öppnar för det bra utan att tappa det som är bra idag?
Mattias Flising skriver på sin blogg Ideella dilemman om Göran Hägglunds tal om civilsamhället i partiledardebatten: Och sedan pratar han om civilsamhället. Om att samhällets skyddsnät ska komplettera de insatser som medborgarna gör genom föreningar och andra initiativ. Detta vill han fortsätta stödja, bland annat genom avdragsrätt för vissa gåvor till ideella organisationer. Halva jag är nöjd. Det är genom ett ökat stöd till föreningsliv vi har möjlighet att fånga upp fler. Möta fler behov. Hitta fler lösningar. Skapa nya samarbetsformer som leder till nya varianter av stöd och engagemang. Andra halvan ser nedrustning av välfärden till förmån för individuella initiativ, kooperativ och privata företag. Hur ska man navigera i den balansgången?

Är ”sociala sektorn” något för oss?
Ska vi använda nyordet ”sociala sektorn” istället för ideella sektorn? Nej, det tycker jag inte, skriver organisationskonsulten Christer Leopold på sin blogg.

Starka åsikter? Skicka ditt inlägg till Forums nyhetsbrev! Adress nyhetsbrev snabel-a socialforum.se

Information från Forum
Idéburen frukost: Juridik för ideella organisationer – vad ska man tänka på?
Forum för Frivilligt Socialt Arbete och Studieförbundet Vuxenskolan hälsar välkomna till ett frukostmöte den 16 november om Juridik för ideella organisationer.

EU vill ha en social marknadsekonomi genom socialt företagande
Pressmeddelande: Europa vill att ekonomins aktörer ska ta större socialt och ekologiskt ansvar. EU-kommissionen lämnar nu två meddelanden som ligger till grund för en högnivåkonferens den 18/11 i Bryssel. Det ena handlar om de traditionella företagens sociala ansvar (Corporate Social Responsibility). Det andra handlar om ”sociala företag”, dvs företag vars primära mål är sociala. Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK) samverkar med Kommissionen i dessa frågor och har idag fattat beslut om ett yttrande i frågan.

TechSoups onsdagssupport
Nu har vi haft två tillfällen med Onsdagssupporten, Gillaboken och Bygg föreningens hemsida gratis. Ta del av material från seminarierna på Onsdagssupporten.

Volontärbarometern 2011 – Vad driver volontärer att engagera sig?
Att göra nytta för andra är viktigast för volontärer. Det visar Volontärbyråns årliga undersökning, ”Volontärbarometern 2011” om volontärer/frivilliga och vad de får ut av sitt ideella engagemang.

Volontärbyrån: Allt fler vill engagera sig
Ungefär hälften av Sveriges befolkning engagerar sig ideellt på olika sätt. På Volontärbyrån märker man ett ökat intresse för frivilligarbete, inte minst vid jul.

Sektorsmöten
Forum samlar in öppna möten och konferenser som kan vara intressanta för ideella organisationer. Du hittar dem i vårt kalendarium.

November
7:e i Stockholm: Efter folkrörelsepartiet [Sektor3]
8:e i Stockholm: Inspirationskväll för föreningar i Västerås [Volontärbyrån]
10:e i Malmö: Frivilligfrukost – Engagera mera! [Ungdomsstyrelsen]
10:e i Linköping: Inspirationskonferens: Lokal utveckling tillsammans[Ungdomsstyrelsen]
15:e i Stockhom: Gatuvåld [Skyddsvärnet]
15:e i Stockholm: Ideellt forum [PwC]
15-16:e i Stockholm: SIME Non-Profit 2011 [SIME Non-Profit]
17:e i Stockholm: Vad är det civila samhället – egentligen? [Sektor3]
18:e i Kristianstad: Ett år senare – fem år framåt Överenskommelsen om samverkan mellan Region Skåne och den idéburna sektorn i Skåne 2010‐2014[Överenskommelsen]
23:e i Malmö: FIA on tour – Kommunikation i det civila samhället [FIA]
29-30:e i Stockholm: Processledarutbildning lokala och regionala dialogprocesser mellan de idéburna organisationerna och det offentliga[Överenskommelsen]
29-30:e i Göteborg: Intersektionalitet som arbetsmetod [Civis]
30/11-1/12 i Stockhom: Ungdomsstyrelsens Rikskonferens 2011[Ungdomsstyrelsen]

December
5:e: Europaåret för frivilligarbete avslutas
13:e i Stockholm: Barnfattigdom [Skyddsvärnet]
24, 25, 26:e i Stockholm: Jul i gemenskap [Volontärbyrån, Stockholms Stadsmission, Frälsningsarmén, Hela människan, Svenska kyrkan, Sociala Missionen m fl]

Hjälp oss att hålla kalendariet uppdaterat! Skicka information om möten och annat som kan vara av intresse för andra till nyhetsbrev(at)socialforum.se.

Intresserad av medlemskap?
Riksorganisationer som arbetar med frivilligt/idéburet socialt arbete, föreningar, kyrkliga organisationer och stiftelser kan vara medlemmar i Forum, medan andra kan bli associerade medlemmar. Vill du veta mer? Skicka oss ett mail eller ring 08-651 07 21.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s