Vad kom vi fram till om partnerskap mellan idéburet och näringsliv?

Förväntningarna på och viljan hos företag att arbeta medvetet med att ta socialt ansvar (CSR) ökar. Många vänder sig till ideella organisationer eller andra aktörer i det civila samhället för att inleda samarbeten. Samtidigt efterfrågar organisationerna motsvarande partnerskap,  av ekonomiska och strategiska skäl. De nya relationerna väcker frågor både hos företagen och organisationerna. Sektor3 bjöd därför tillsammans med Worldtalk in till afterwork häromdagen (med ruggigt god julmust, för övrigt) och ett samtal med företrädare från företag och organisationer som har egen erfarenhet av samarbete. Var går gränsen mellan ideellt och företagande? Vilka former för partnerskap finns? När riskerar en ideell organisation förlora sin själ för ett ekonomiskt bidrag? Och kan ett företag få samarbetet att generera långsiktigt värde?

Eftersom kvällen livestreamades kan du se hela vår diskussion på OurCommonGoal on Vimeo, enklast via Sektor3:s hemsida (se länk ovan).

Såhär sammanfattar Sektor3 kvällen:

– Enda vägen att gå!
Så svarade Mariann Eriksson, marknadschef på WWF, när hon fick frågan om samarbete med näringslivet verkligen alltid gynnar organisationens syften. Hon var en av fem som ingick i samtalspanelen för WorldTalk den 16 november. Även övriga panelmedlemmar var positiva till partnerskap – men panelen och publiken pekade också på en del utmaningar:
– Att noga välja vem man samarbetar med – inte minst för att varumärket riskerar skadas om endera part hamnar i blåsväder.
– Att bygga relationer som skapar ett långsiktigt värde – istället för tillfällig ekonomisk vinning (för NGOn) eller snabb pr-effekt (för företaget).
– Att NGOn har en tryggad ekonomi även utan företagssamarbete –  dvs att man har tillräckligt med “FUCK YOU-pengar” för att avbryta samarbetet om det behövs.
– Att idéburen sektor och näringsliv har olika roller i samhället och följer olika spelregler.

Deltagare i panelen var förutom Mariann Eriksson på WWF även Didrik von Seth, styrelseledamot i bl a Travelnet och Sembo, Anna Carlstedt på IOGT-NTO, Simon Flato på Sustainergies och Andreas Carlsson, riksdagsledamot för KD och inhoppare för Sofia Hagman på Trygg-Hansa som i sista stund blivit sjuk.

Kvällens moderator var grymma Hanna Hallin på tankesmedjan Sektor 3. Och platsen? The Hub! Där skulle man gärna ha ett skrivbord!

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s