Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Idag är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Som jag ser det är det den här dagen vi uppmärksammar det och dom andra 364 dagarna vi jobbar mot det.

En av alla bra organisationer som jobbar mycket bra med att lyfta frågan är paraplyet KSAN – Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor. Läs gärna mer på deras hemsida www.ksan.se

För oss i IOGT-NTO är kampen mot våldet en del i arbetet mot alkoholens negativa konsekvenser. Den bistra sanningen är att alkohol väldigt ofta spelar en stor roll när våld sker och tittar man på våld i hemmet menar Brottsförebyggande rådet att uppemot hälften av alla fall är alkoholrelaterade.

Alkoholen har också en del i upprätthållandet av normer. Det råder olika sociala lagar för vad som gäller när män dricker respektive när kvinnor gör det. Det är ett faktum att alkohol fungerar som ursäkt eller åtminstone en förklaring när en man tar till våld. Vem har inte hört ursäkten ”han var ju full, sådär är han inte annars”.

Våld mot kvinnor är aldrig okej på samma sätt som våld mot någon annan människa aldrig är okej. Men som det ser ut idag så fungerar alkoholen i många fall som ett sorts fripass till att utöva våld. Jag menar att det aldrig finns ett tillfälle när det är mer okej att utöva våld än annars.

Idag står vi alla enade mot våldet. Men ska vi helt bekämpa det måste vi börja med att bekämpa normerna och ursäkterna. Så varför inte starta med att avromantisera alkoholen och värdera utifrån handling, inte promillehalt.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s