RF och Forum gör gemensam sak i Bryssel

Momsfrågan, som är helt avgörande för framtiden för svenskt föreningsliv, går nu in i ett viktigt skede. Riksidrottsförbundet (RF) har tillsammans med Forum för frivilligt socialt arbete, (ett paraply för socialt inriktade organisationer) skrivit ett gemensamt brev. Det har gått till ett antal systerorganisationer i andra europeiska länder där vi ger argument till varför den ideella sektorn även i framtiden ska vara undantagen från att redovisa moms.

– Genom brevet fortsätter vi arbetet med att påverka andra europeiska länder att i sin tur påverka sina finansministrar. Signalen blir ännu starkare när vi gör det tillsammans med Forum för frivilligt socialt arbete, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.
I brevet uppmanar RF och Forum systerorganisationerna att ta kontakt med finansdepartementen i sina länder och hänvisa till den viktiga subsidiaritetsprincipen som innebär att beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt. Som stöd i argumentationen, och som svar på varför den ideella sektorn ska vara undantagen att redovisa moms, har organisationerna sammanfattat tre viktiga punkter:

  • Den verksamhet som ideella organisationer driver inte är en fråga för EU:s inre marknad, eftersom den verksamheten är så liten och inte utgör något hot mot andra aktörer. Idag har dessutom många länder redan modeller för hur de ska hantera momsen.
  • Medlemsstaterna har själva valt att behandla ideella organisationer på det sätt som passar just deras land. RF och Forum tycker att det ska fortsätta vara så. Därför borde frågan om ideella organisationer ska redovisa moms eller inte också avgöras på nationell nivå och inte av en gemensam EU-standard.
  • EU-parlamentet röstade tidigare i år ja till ett redovisningsundantag för ideella föreningar och utifrån en demokratiaspekt borde kommissionen lyssna på de folkvaldas åsikter.

I slutet av november eller i början av december kommer EU-kommissionens meddelande som presenterar de stora strategierna på vilket sätt momsdirektivet ska revideras i framtiden. I slutet av 2012 kommer sedan ett lagförslag. Läs mer på RF:s hemsida här.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s