Internationella aidsdagen

Idag är det internationella aidsdagen och vi är många organisationer, grupper och individer som passar på att uppmärksamma den. Men vi inom IOGT-NTO vill särskilt lyfta upp en viktig faktor i arbetet mot spridningen av HIV-viruset, alkoholen. Alla är överens om att HIV/AIDS måste vara en konstant fråga på dagordningen. Uppskattningsvis 33,3 miljoner människor världen över lever med HIV/AIDS och av dem är 2,5 miljoner barn.

Kärnan i att bekämpa spridningen är ett effektivt och bra preventivt arbete. Det läggs stora resurser på olika typer av informationskampanjer och andra metoder för att skapa kunskap kring hur HIV-viruset sprids och vikten av säkrare sex. Men det är ett arbete som stöter på patrull på många sätt. Kulturella eller religiösa skillnader och olika regionala syner på sex och preventivmedel skapar svårigheter för en enhetlig strategi mot smittospridningen.

Men det finns ytterligare en betydande faktor som motverkar det preventiva arbetet, som ökar riskbeteendet och risktagandet samt ökar mottagligheten för att smittas av HIV. Alkohol. De senaste åren har vikten av alkoholens roll i smittospridningen blivit allt tydligare. Den grupp som det preventiva arbetet fokuserar mest på, unga, är också den grupp där alkoholen spelar en stor roll i det sexuella risktagandet. Är alkohol inblandad slarvas det mer och mycket av de kunskaper man fått från andra insatser flyger ut genom fönstret.

Det är viktigt att vi är många som arbetar för att minska spridningen av HIV, både lokalt och globalt. Men det är minst lika viktigt att vi jobbar med det utifrån våra olika utgångspunkter och på det sättet skapar en bredd av kompetens inom alla områden som är relevanta för preventionsarbetet. Gå in på http://www.aidsdagen.se/ och läs mer och se vad du kan göra för att stötta kampen.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s