Debatten om näthandeln med alkohol fortsätter

Professor Ulf Bernitz skriver i ett debattinlägg på SvD Brännpunkt idag om näthandeln av alkohol. Han menar att näthandeln av privata aktörer i viss mån kan vara tillåtet. IOGT-NTO delar hans åsikter på flera punkter, bland annat problemet med företag som uppmanar till skattefusk och att marknadsföring måste ske enligt svenska lagar och regler. Vi håller även med om att alkohol aldrig får lämnas ut till personer under 20 år, men där har Ungdomens nykterhetsförbund i dagarna visat på att ålderskontrollen inte fungerar. I 6 av 9 testade näthandlar gick en order från en minderårig igenom och leveransföretaget kontrollerade inte legitimation vid avlämning.

Där våra åsikter går isär är när Bernitz skriver att ”det finns ingenting i Rosengrensdomen som anger att en privatperson själv måste leta upp en utländsk vinleverantör på nätet”. Vi har inga åsikter på detaljhandel av alkohol på nätet eller personers privatimport av alkohol till Sverige. Självklart kan vi i Sverige inte reglera en europeisk marknad på alkohol med hjälp av svenska lagar. Däremot finns en viktig skiljelinje som Bernitz inte tar upp. De företag vi har anmält representerar inte företag som agerar mot en europeisk marknad. Det är företag som har svenska hemsidor och priser, i många fall svensk kundtjänst och annan verksamhet i Sverige. Det är företag som exklusivt riktar in sig på den svenska marknaden och på den marknaden har vi ett detaljhandelsmonopol.

Rosengrensdomen luckrade aldrig upp Systembolagets ställning, den gav privatpersoner rätt att på eget bevåg beställa vin från ett EU-land och själv ordna med ett separat transportföretag. Det kommer även i fortsättningen vara tillåtet. Men det måste till en förändring mot de företag som utnyttjar domen för att bedriva alkoholförsäljning i Sverige. Det är en omfattande handel som växer kraftigt och oreglerat. Det har gått tre år sedan folkhälsominister Maria Larsson uttryckte oro över näthandeln med alkohol av privata företag, och inga åtgärder har genomförts. Resultatet ser vi idag och därför måste frågan upp på den politiska dagordningen och åtgärder måste sättas in.

Rapports inslag om UNF:s utköpskontroller: http://playrapport.se/video/2622840

UNF:s pressmeddelande: http://unf.se/Huvudnyhet/Minderariga-fick-kopa-alkohol-6-av-9-ganger-pa-natet/

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Debatten om näthandeln med alkohol fortsätter

  1. Liselott skriver:

    I lagtexten står det ”genom yrkesmässig transportör eller annan oberoende mellanhand”. Det nämner ni aldrig i er argumentation. Hur tolkar ni detta? Lagen menar ju knappast att man anlitar enbart sin granne eller dylikt för detta.
    Hälsningar från en som intresserat följer denna debatt utan att ha kopplingar till vare sig ena eller andra lägret.

    • Anna Carlstedt skriver:

      Hej Liselott! Tack för bra fråga! Det som omnämns i lagen, om yrkesmässig transportör eller annan oberoende mellanhand, har vi ingenting emot. Det vi vill ha en diskussion om är när verksamheten blir väldigt omfattande, för så var lagen inte tänkt att tillämpas. Detta var t ex folkhälsominister Maria Larsson och alkohollagsutredare Anita Werner oerhört tydliga med 2008 när detta drog igång på allvar. Vi vill lyfta att många av de 80-tal nätaktörer nu bedriver en oerhört stor verksamhet, som i praktiken innebär en gigantisk detaljhandel vid sidan av Systembolaget. Vi vill ha en diskussion om huruvida vi i framtiden vill ha så starka privata vinstintressen i själva detaljhandeln, eller inte. Sedan vill vi också gärna lyfta hur många företags marknadsföring ser ut, och hur man hanterar t ex ålderskontroller och skatter. Varma hälsningar / Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s