Det var inte bättre förr.

Att skriva protokoll är bra på många sätt. Om inte annat för att eftervärlden skall kunna ta del av vad det pysslas med runt sammanträdesborden. På ett seminarium på universitetet förra veckan kunde jag och några forskarkollegor avnjuta några protokoll från Riksrådets möten i början av 1600-talet. Där kunde vi följa hur alfahannar som Per Brahe och Axel Oxenstierna satte agendan. Vid ett tillfälle ville de ta upp, ”deliberera” följande tre ämnen: Religionen, bono publico och bono privato (det allmännas bästa respektive den enskildes bästa).

Det visar sig snart att de struntar i de två första ämnena. De är betydligt mer intresserade av diskutera …sina egna bonusar. Per Brahe framför vid detta möte 1632 (Gustav II Adolf har precis dött, trettioåriga kriget gör hela Europa utmattat och hans dotter Kristina är bara sex år) det som ligger honom närmast om hjärtat: Att adeln betalar på tok för mycket skatt här i Sverige. Han tycker att bono privato diskuteras för lite: Hvad nytto och fördeel vij dher af skole hafva. Men Oxenstierna tycker att Brahe är en självisk skit: Visst vill man få personligt välstånd och frihet, men samtidigt måste man sätta Rikets väl och ve i första rummet.

400 år senare förs samma diskussioner i våra debattfora. Man kan ibland undra hur mycket som går förlorat för framtiden av våra diskussioner idag eftersom så mycket sker elektroniskt. Men å andra sidan räcker det kanske med protokollen från 1600-talet, eftersom vi fortfarande pratar om precis samma saker.

Förresten så blev Per Brahe nöjd efter mötet eftersom Oxenstierna ordnade ett litet gods ytterligare åt honom vid Vättern. Mätta katter jamar inte så högt. Undrar om det finns fler än Oxenstierna som tänker så?

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s