EU säger nej till momsundantag

EU-kommissionen har sagt att de inte är beredda att göra några undantag för att svenska föreningar ska slippa att betala moms, något som bland berör IOGT-NTO. Sverige har under en lång tid kämpat för att för att ideella föreningar runt om i landet även i fortsättningen ska slippa betala in moms, men EU-kommissionen verkar vara svårflörtade.

På Forum för frivilligt socialt arbete, där jag är ordförande, publiceras idag en debattartikel skriven av Heidi Sandberg, som du också kan läsa i sin helhet nedan. Mer om hur IOGT-NTO kan komma att påverkas om EU inte går med på något momsundantag kan du läsa på IOGT-NTO:s hemsida.

EU svarar om momsen

EU-kommissionen kom idag med sitt svar kring den infekterade diskussionen om undantag från moms. Kommissionen anser att alla de inkomna svaren från Sverige (nästan 1000 st av de totala antalet svar om 1700) är irrelevanta. Skälet är att man anser att det redan idag finns tillräckligt med undantag i nuvarande lagstiftning!

I grunden är Kommissionen ute efter att förenkla momssystemet eftersom olika regler i olika medlemsländer utgör ett hinder för små och mellanstora företag som vill röra sig över gränserna. Kommissionens reaktion på alla inkomna svar är därför att de rekommenderar medlemsländerna att använda de redan existerande undantagen av moms. De anser att medlemsländerna ska guida oss för att använda dessa.

– Det stora problemet med Kommissionens förslag är att man ugår från en omsättningsgräns för att särskilja vilka som ska vara skydliga att redovisa moms. Det jämnställer organisationerna med små och mellanstora företag, och tvingar oss till just den tunga administrativa börda som vi så ofta hävdat är huvudproblemet, säger Göran Pettersson, Forums generalsekreterare. Naturligtvis är även kostnaderna viktiga, men att små och stora organisationer ska behöva skaffa sig en avancerad ekonom för att hantera momsen är orimligt!

Att Kommissionen också väljer att lämna alla dessa svenska inlagor utan kommentarer väcker också många frågor.

– Det är minst sagt märkligt att Kommissionen agerar så. Det verkar som att deras argument är att vi missförstått det hela, och att de därför kan lämna våra protester därhän, kommenterar Anna Carlstedt, Forums ordförande. Det betyder att Kommissionen säger att Sveriges finansminister och finansdepartement har missförstått, att EU-parlamentet (som för någon månad sedan röstade emot Kommissionens förslag) har missförstått, och att stora delar av det svenska och finska civilsamhället har missförstått. Det är uppseendeväckande!

För att se Kommissionens meddelande där Kommissionens uppmaning till medlemsländerna finns på sid 10.

För att se en rapport om konsultationsprocessen, i vilken det klargörs att alla svar från Sverige handlar om en kampanj som bygger på missförstånd, vilket gör att Kommissionen inte kommer att behandla dem. Denna text finns på sid 2.

Göteborgs-Posten har lyft frågan till en statssekreterare på Finansdepartementet, Hans Lindberg. Han tydliggör att eftersom Kommissionen sätter ideella föreningar i samma grupp som småföretag så kan detta innebära en förlust för staten med 10 miljarder i skatteintäkter.

Läs också vad Riksidrottsförbundet skriver om beskedet från Kommissionen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s