Poppo, Gardell och Anna

Jag kallade min mormor för Poppo. Hon var så mycket mormor man kan bli: rött litet torp, vit liten katt och stor svart hund, hur mycket kärlek som helst och en fantastisk humor som hjälpte henne att leva fast man kunde tycka att livet gett henne bördor som borde vara för tunga att bära. Jag bodde ofta hos henne och då fick jag ligga kvar på morgonen tills hon tänt eld i spisen och det blivit varmt på golvet. Jag fick ett glas saft och en bulle på en liten röd pall bredvid min madrass i kammaren (jag och den karelska björnhunden Sessan sov tätt ihop på golvet). Hon var norrsken och rosentvål och land- och sjöväderrapporten. Hon var tryggheten och att åka superfort med sparken nedför niporna vid älven.

Varje kväll läste hon början av J O Wallins gamla psalm för mig :

Så går en dag än från vår tid
och kommer icke mer,
och än en natt med Herrens frid
till jorden sänkes ner.

Nu läser jag att Jonas Gardell, som hjälper så många av oss att hålla kompasskursen i livet, skrivit en pjäs som heter just Så går en dag. Och visst ryser jag litet längs ryggraden när jag läser att den handlar om Anna som är 40 år som en jul får oväntad tid att fundera över sitt liv medan hennes man och två pojkar är på väg hem från en resa.

SvD skriver om pjäsen:

Gardell skriver så sorgligt och uppgivet om Anna att regissören Olof Hansson lagt till korta scener där Rase får läsa gardellska twitterskämt. Greppet bryter effektivt den akuta depressionen och blir ett tacksamt distanseringsgrepp: gråt gärna men kom ihåg att det här är teater. Ta ett steg tillbaka, titta på ditt liv och agera.

Så går en dag är en knappt timslång predikan om förgänglighet, om vad livet gör av oss – och vad inte vi förmår göra av våra liv. Det är stilla, vackert, sorgligt och roligt huller om buller. Slutet är möjligen, eller inte, alldeles förfärligt.

Läs hela recensionen i SvD här. Själv skall jag försöka bestämma mig för om jag skall gå och se den eller inte….Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s