Där satt den, RF!

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber pratar idrott och alkohol på ett mycket bra sätt i dagens Aftonbladet (Sportbladet). Hon uppmanar klubbarna att skippa alkoholrelaterad reklam.  Detta som ett svar på den granskning Sportbladet har gjort av relationerna mellan alkoholindustrin och idrotten, en granskning där man refererat till IOGT-NTO som uppmanat RF att ta tydligare ställning.

Låt oss nu hoppas att detta mycket tydliga utspel från RF kommer att göra skillnad också på planen, bokstavligt och bildligt talat. Jag citerar Aftonbladet :

Alkoholismen slår hårt även mot idrotten.

Efter Sportbladets granskning uppmanar Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber klubbarna att undvika alkoholrelaterad reklam.

– Det är definitivt ett bekymmer, säger Mattsson Weijber.

Sportbladets granskning av alkoholismen inom idrotten visar bland annat att företagen inom alkohol-näringen tar allt större plats inom sporten. Gömda bakom dryckesmärken för alkoholfria alternativ sponsrar de också flera föreningar inom svensk elitidrott. Ett stort problem säger nu Riksidrottsförbundet.

– Idrottens stora styrka är att den blandar barn, ung-domar och vuxna. Vi tycker därför att man ska vara väldigt restriktiv när det gäller den typen av reklam och verkligen tänka igenom vad man som förening vill stå för, säger ordföranden Karin Mattsson Weijber.

Mattsson Weijber säger också att klubbarna inte kan göra skillnad på elitlag och ungdomslag när de tar in alkoholrelaterad reklam på till exempel matchtröjor och reklamskyltar.

– Ungdomar är nästan alltid publik också och jag menar att det inte går att göra den skillnaden mellan ungdomsidrott och elitidrott. Verkligheten ser inte ut så. Rent formellt är det kanske inga konstigheter med sådan reklam men i praktiken beror det helt på hur du gör det. Vi menar att du som klubb eller förbund måste ta ett ansvar för hur du vill profilera dig. Gör man det på ett sätt som kan uppfattas som reklam för starkare drycker i ett sammanhang där ungdomar finns är det definitivt ett bekymmer.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s