Heja Göteborg eller ”Det går att ändra på saker om man vill”

GP berättar i veckan att Göteborg väntas bli först i landet av storstäderna med att servera de sista ölen 03.00. Nu har även kommunens tjänsteman tagit ställning om krogarnas öppettider. GP skriver:

I dag har 16 krogar tillstånd att servera alkohol till 05.00. Men det här blir det sista året med de öppettiderna. I förslaget till kommunens nya alkoholriktlinjer står det att ingen krog får servera alkohol efter 03.00. Det innebär att krogarna ska vara utrymda senast klockan 03.30. Forskaren Fredrik Spaks alkoholrapport och polisens synpunkter om att det är för stökigt i centrum har varit viktiga i bedömningen.

– I alkohollagen står det att social hänsyn ska tas före ekonomisk hänsyn. Polisens inställning väger också tungt. Därför blir mitt förslag 03.00. Sedan är det alltid upp till politikerna att fatta beslut, säger Annelie Silvander, chef för tillståndsenheten. Men det räcker inte bara med att ändra serveringstiderna om kommunen på allvar vill göra Avenyn tryggare på natten. Annelie Silvander påpekar att andra insatser behövs, till exempel bättre belysning, ökat samarbete mellan flera aktörer, få bort svarttaxi och bättre kollektivtrafik på natten. […]

På tisdag kommer frågan om serveringstiderna upp på politikernas bord. Dario Espiga (S), ordförande i social resursnämnd, har redan bestämt sig. – Det är rimligt att ändra till 03.00, säger han. Frågan kommer med stor sannolikhet att bordläggas i en månad för att alla partier ska ha möjlighet att diskutera vidare. Men som GP berättat tidigare är både S, MP, V och KD överens om att krogarna bör stänga 03.00. Håller politikerna fast vid detta så är saken klar.

 

Hela artikeln finns i GP här.

Polisen, tillståndsenheten i Göteborg och forskarna är överens, serveringstiderna på restaurang i staden bör begränsas till 03.00. Enligt den artikel som publicerats i GP 13 januari 2012, och som citeras ovan, delar de flesta politiker också denna ståndpunkt. Från IOGT-NTO:s sida kan vi bara hoppas att det beslut som kommunen fattar grundas på de kunskaper som finns i frågan, och inte prioriteras bort i missriktad omsorg där näringslivet sätts i första rummet, före den offentliga miljön och människors säkerhet. Vi vill att det ska vara roligt att gå ut. Och att alla som jobbar på krogen också skall ha en dräglig arbetsmiljö.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Heja Göteborg eller ”Det går att ändra på saker om man vill”

 1. JOakim Månsson skriver:

  Fokuseringen ligger för mycket på problemet i IOGT-NTO. Vart tog lösningarna vägen?

  Beroende av lycka utanför
  När en människa som inte känner till sin egna mänskliga natur är olycklig och lider känslomässigt så söker den människan helt naturligt efter lycka utanför sig själv och befrielsen från sitt lidande eftersom han eller hon saknar förmågan att söka inre lycka i sig själv. Detta yttre sökande sker då genom materiella saker och ting, upplevelser och aktiviteter så att man kommer bort från sitt lidande ett kort tag. Denna yttre lycka kan sökas i en ny bil, ny fru eller man, spel, tv, alkohol, godis/socker, mat, nytt jobb, resor, internet, olika former av droger, träning, jobb, ny stereo eller ja det finns egentligen ingen gräns för vad man kan göra för att känna sig lycklig och tillfredsställd för ett kort tag så att man slipper det inre känslomässiga lidandet. När man söker lyckan utanför sig själv så ger den alltid bara en snabb, kortvarig och ostabilt tillfredställelse som senare är direkt övergående till ruta ett igen – Alltså tillbaka till utgångspunkten – otillfredsställelsen och allt börjar om igen.

  Så här pågår jakten och sökandet efter kortvarigt tillfredställelse och lycka dygnet runt och året runt för den människa som inte känner till sin egna sanna mänskliga natur. Det blir till en omöjlighet för den omedvetna människan att komma bort från detta känslomässiga lidande på ett naturligt sätt. I det här utgångsläget skapas det goda underlag för att dra på sig ett beroende – Men man är inte medveten om att det är så här det fungerar – eftersom de lever i okunskap om sin egna inre mänskliga natur. I stället brukar de peka ut andra socialt utslagna människor som missbrukare att säga att sådana typer av människor skiljer sig från mängden, men att vi skulle ha några problem, inte vi nej, nej, vi är ju normala människor med lite dålig självkänsla bara – men inte beroende. De lever i det tysta beroendet. Det tysta beroendet ser man inte på ytan utan beroendet är jämnt fördelat på många olika aktiviteter och substans som man kan tar under en dag.

  Det tysta beroendet
  T.ex. På morgonen börjar man med sex, mat vid frukosten, samtidigt, tv eller radio på. Sedan börjar man surfa på internet, sedan är det fika, prata i telefon, jobba, mera mat och tobak, godis till fikat, mera internet, prata och söka bekräftelse från dina medmänniskor, shoppa lite, mera fika, en chokladbit till eftermiddags kaffe, mat på kvällen, tv, internet, hobby, träning, mat, sex, internet sova. Så här ser det dolda tysta omedvetna beroendet ut. Man är inte medveten om att man är beroende eller om att man flyr från sig själv utan man är alldeles för upptagen med att fylla ut sin dag med aktiviteter och att trycka i sig olika former av mat eller andra substans. Sedan dricker man stora mängder alkohol vid veckoslutet. Om man dricker mycket alkohol fredag och lördag så går det ända tills onsdagen i veckan tills alkoholen på riktigt har helt och hållet gått ur kroppen.

  Men på onsdagen är det lill-lördag och det blir några glas vin eller öl efter jobbet. Då upprätthåller man alkoholintaget från helgens alkoholintag ett dygn till och sedan är det fredag igen och det stora alkoholintaget är ett faktum under fredagen och lördagen. Så i princip så gå aldrig riktigt alkoholen ur kroppen och detta skapar på lång sikt ett helg beroende. Man bara måste ha alkohol under helgen och någon dag i veckan. Men i veckan har man så mycket andra saker man måste pyssla med så alkoholen kan man inte säga är ett stort problem eller ett beroende. I verkliga fallet är man inte beroende av någon typ av substans eller aktivitet i sitt liv utan mera vad själva tillfredsställelsen erbjuder för känsla/förnimmelse i kroppen när man tar den vissa drogen eller upplevelsen man söker i. Oavsett om du äter mat, socker, har sex, spelar på spel, jobbar, tränar så resultera alla detta i olika grader av tillfredställelse i kroppen i form av en känsla/förnimmelse. Så egentligen är det bara den kroppsliga förnimmelsen man är beroende av och inte själva substansen. Då spelar det ingen roll vad man gör eller stoppar i sig utan det är själva känslan och förnimmelsen i kroppen man är ute efter, man är beroende av förnimmelsen som uppstår i kroppen. Så på det stora hela är man beroende men helt utan vetskap om detta, man lever ju bara sitt liv som alla andra gör. För att bryta detta nedärvda samhällsmönster måste vi börja lära oss att gå inåt i oss själva. Helt enkel lära oss känna vår inte sanna mänsklig natur. Finns inget annat alternativ? Konsekvenserna av detta vet vi redan så det tänker jag inte ta upp här. Statestiken talar för sig själv, 90 miljarder kronor under ett år är vad drogerna och alkoholen kostar samhället och borde räcka för att vi nu måste vi börja göra andra saker än att bara informera om hur farligt allt är. Och att bara erbjuda flera aktiviteter är inte lösningen om inte aktiviteten handlar om att lära känna sin inre egna sanna mänskliga natur. Om jag är hård och svart och vit? Nej nej tuff kärlek bara <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s