Val i Frankrike i vår – och varför inte en tatuerad president?

Det är presidentval i Frankrike i år och kampanjen är nu igång. Jag önskar att det skall gå bra för landet som känns som mitt andra hem efter att ha bott där i fyra omgångar. Vi är många som hoppas att Nicolas Sarkozy åker ut med öronen före. Vi vill inte ha en president som kallar desperata människor som gör uppror mot misären för ”racaille” (slödder). Vi vill inte ha en president som inledde sin ämbetsperiod med att höja sin egen lön med 140 procent. Dessutom är det många i Frankrike som känner att det vore dags för en socialistledare.

Sarkozys viktigaste utmanare på den fronten heter François Hollande. Mest känd är han nog som ex-make till Ségolène Royal som låg långt framme i förra valet. Och han kanske kan va’ nå’t. Man får nästan lite De Gaulle-vibbar när man hör Hollande tala: Fransmännen älskar anekdoterna om hur De Gaulle använde en annan strömbrytare efter klockan 17 när han han arbetade på kvällarna i presidentpalatset: Han ansåg inte att folket skulle behöva betala strömmen ifall presidenten måste jobba efter kontorstid. Liknande trams får man också höra om Hollande: Att han, om han blir vald, tänker sänka sin egen lön med 30 procent, till exempel. Hollande älskar, liksom franska folket, ordlekar. Han understryker därför gärna att ”moi, j’aime les gens, tandis que Sarko, il aime l’argent” (Jag gillar folk, Sarkozy gillar pengar).

Men det finns substans också. Hollande vill att franska invandrare skall få rösträtt i de lokala valen. Han vill underlätta livet för nyanlända fransmän på olika sätt. Han lovar en miljon nya bostäder och, kanske det som det franska folket är mest intresserade av, en statsbudget i balans inom fem år.

I Frankrike görs ett direktval för fem år i taget. Första omgången blir i april, och sedan röstar man i maj på de två finalisterna.

Går det som opinionsundersökningarna visar idag så kommer Frankrike att få en socialistisk president.

Hollandes paroll är jämlikhet och rättvisa, vilket i sig genererat diskussioner på nätet: Vad är det för fel på den gamla parollen Frihet, Jämlikhet, Broderskap undrar väljarna. Medan andra genast påpekat att det borde heta Systerskap.

Något stiligt på latin, kanske, föreslås i ett nätforum. Fransmännen, som har ett kluvet förhållande till USA, sneglar förstulet på slagkraftiga amerikanska paroller och någon föreslog då VERITAS – AEQUITAS (sanning och rättvisa) från filmen Boondock Saints. En klassiker. Men DET skulle man inte ha gjort. Genast har ett lingvistiskt skyttegravskrig utbrutit, vilket piggar upp vilken fransman som helst. Olika fraktioner i konflikten har bland annat påpekat följande:

  • Varför skall en fransk president ha en devis på latin? Duger inte franskan?
  • Varför skall en devis hämtas från populärkulturen? Vilket förfall!
  • Det HETER inte Aequitas utan Aequalitas: ”Aequitas är inte ett substantiv utan namnet på en gudinna som stod för rättvis handel”.
  • Det borde inte ens stå Aequalitas utan Justitiae.

…ja, du förstår. Skall Hollande ha en chans är det nog säkrast att han väljer Liberté, Égalité, Fraternité, den devis den franska republiken (och Haïti för övrigt) alltid har haft.

Men han skulle ju möjligen kunna visa sig litet modern och låta tatuera den republikanska parollen på lämpligt ställe. Det skulle dock inte De Gaulle ha gjort, det kan jag äta upp min basker på.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s