Fotboll utan öl, hur skulle det se ut?

Helt ok om man frågar spanjorer. I natt spelades en helt galet spännande match på Camp Nou, och det var fortsatt spel i spanska cupen det gällde i kvartsfinal nummer två mellan Barca och Real Madrid.  Barcelona klarade 2-2 och därmed är de vidare (med totalt 4-3).

Madrids spelare var vansinniga på domarna. José Mourinho var argast av dem alla. Och publiken rasade. Men var de fulla? Nä.

När man går på fotboll i Portugal, Frankrike eller Spanien är det fotboll som gäller. Inte starköl. Fotboll är en konst. Det är en familjeangelägenhet. För många är det själva livet. Behöver man vara packad för att ta del av det? Nä. Vill man vara packad när man får uppleva det? Nä. Annat är det här hemma, där allt fler arenor säger att de måste ha starköl på arenan för att det skall bli en HELHETSUPPLEVELSE. Själv känner jag att jag gärna slipper fulla, medelålders män som använder sina fotbollsintresserade barn som kryckor på väg hem från ett stockholmsderby och som spiller starköl på mig medan de skriker homofobiska glåpord till domaren. Om det vore ok att svära på sin blogg skulle jag skriva fy fan.

Men nu är det ju inte bara svenska fotbollsklubbar som anser att idrott och alkohol verkligen hör ihop. Fifas påtryckningar för att få Brasilien att ta bort landets alkoholförbud på idrottsarenor inför fotbolls-VM 2014 är fascinerande. Brasilien införde alkoholförbud på landets arenor 2003 för att minska våld och bråk, ett förbud som Fifas generalsekreterare Jerome Valcke vill se försvinna inför fotbolls-VM.
– Alkohol är en del av VM så vi kommer se till att det finns. Ursäkta mig om jag låter arrogant men det är en fråga som vi inte tänker förhandla om, sade han i ett uttalande förra veckan.

En av dem som inte är imponerande är min företrädare som ordförande, numera president för IOGT International, Sven-Olov Carlsson:
– Nej vi ursäktar inte din arrogans och kan inte acceptera att Fifa är beredd att äventyra nöjet med spelen, barns och familjers säkerhet och den positiva sociala utvecklingen i brasilianska samhället, skriver Carlsson i en blogg och i ett pressmeddelande.

Han uppmanar Fifa att läsa sina egna rekommendationer om socialt ansvarstagande, som slår fast att man ska se till att fotboll ”speglar de högsta värdena i samhället”. Och genom sina bestämmelser och åtgärder, på och utanför planen, ”bekämpa negativa influenser på spelet och ser till att de grundläggande värden respekteras”.

Läs mer på hans blogg här.

 

Om Anna Carlstedt

Ubildningsledare på Stockholms universitet. Disputerade 2005 på fransk renässanslitteratur, som jag fortfarande gärna drömmer mig tillbaka till på min fritid: Då fortsätter jag forska lite, och skriva mycket. Hittills har det blivit fem böcker på Gidlunds förlag, om poeter, profeter, power-prinsessor och julmust... Har i mitt yrkesliv haft två spår: Det akademiska som forskare, lärare och ledare. Och det idéburna, där jag haft olika förtroendeuppdrag. Varit ordförande bl a för Svenska Röda Korset, Forum för idéburna organisationer med social inriktning och för IOGT-NTO. Ledde den statliga utredningen "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Kör helst Pontiac eller Ford Mustang, gillar att träna hårt och leda mjukt. Får energi och styrka av min brokiga, färgstarka flock och av alla modiga människor som försökt och försöker göra världen litet bättre för oss andra.
Detta inlägg publicerades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar