Stoppa våldet, inte nattlivet

Jimmy Fredriksson skriver raljant i GT om att politiker, poliser med bemanningsproblem och ”nykteristlobbyn” vill förbjuda bort Göteborgs nattliv. Det vore intressant att få reda på hur den slutsatsen drogs då verkligheten för oss handlar om att minimera det offentliga våldet. Nattlivet ska frodas, men våldet och otryggheten måste minska.

Det är ingen nyhet eller överraskning att alkohol är en av de stora bovarna när det kommer till våldsbrott. Brottsförebyggande rådet har i en granskning uppskattat att nästan 70 procent av utövarna av våld i offentlig miljö varit alkoholpåverkade. När det gäller kopplingen till serveringstiderna finns ett flertal studier att luta sig mot. När ett antal städer i Norge kortade serveringstiderna med en timme minskade våldsbrotten med mellan 20 till 60 procent. I Australien provade man att begränsa öppettiderna för 14 klubbar i Newcastle. Resultatet blev en minskning av våldsbrotten med 34 procent. Det finns ett stabilt faktaunderlag för att kortare serveringstider leder till minskade våldsbrott.

Det Jimmy Fredriksson lite nedsättande kallar ”nykteristlobbyn” misstänker jag till stora delar syftar på den organisation jag företräder, IOGT-NTO. Även där kan jag passa på att klargöra lite. Vi är en folkrörelse med en bas av över 30 000 ideella medlemmar som arbetar med bland annat sociala frågor och politisk påverkan. Vi strävar efter en politik och en samhällssyn där en förbättrad folkhälsa och personlig frihet och trygghet står i centrum. Kortare serveringstider på krogen är en del i det arbetet. Ökat stöd till barn i missbruksmiljöer och en ansvarsfull alkoholpolitik är andra delar. Jimmy Fredriksson kanske tycker att det är viktigare att krogarna har långa serveringstider än att det offentliga våldet minskar. Men den prioriteringen kommer aldrig jag och IOGT-NTO:s medlemmar att göra.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stoppa våldet, inte nattlivet

  1. Per-Åke Andersson skriver:

    Det är ju alkoholserveringen som ska upphöra i tid. Restaurangerna kan ju hålla öppet ett par timmar till – utan alkoholservering. För det är väl alla de trevliga människorna man går på krogen för, Jimmie, eller är drickat viktigare än människorna?
    Ett tag tänkte jag så här: Lönen är så dålig på GT att Jimmie Fredriksson skriver ihop till ett par veckors gratismiddagar på krogarna längs Avenyn och i övriga centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s