Ingen kan göra allt. Den här veckan heller.

Men alla kan göra NÅGOT. Och den här veckan gäller det vart femte barn i Sverige. Som du kan göra något för. Hur litet eller stort du vill.

Kampanjveckan Vart femte barn är igång. Och fler kan få hjälp.

Nu pågår en uppmärksamhetsvecka för barn som växer i familjer där någon anhörig har en riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Ett fåtal nås av det stöd och den hjälp som samhället erbjuder, främst för att de inte upptäcks. Enligt Junis senaste rapport (2011) erbjuder en klar majoritet av landets kommuner (192 av 232 svarande) stödgruppsverksamhet men knappt en procent (0,9 procent) av barn till föräldrar med riskbruk nås av gruppverksamheterna.

Syftet med 2012 års insatser är dels att uppmärksamma barnen, dels att upplysa om vilka stödinsatser som finns nationellt, regionalt och lokalt. Under veckan arrangeras ett 70-tal lokala aktiviteter runt om i landet. Läs vilka i kalendariet på Vart-femte-barn-sidan här.

Bakgrund

Under vecka 7, i samband Alla-hjärtans-dag, genomförs en uppmärksamhetsvecka för barn som far illa av föräldrars alkohol- eller narkotikakonsumtion. Veckan arrangeras utifrån internationell modell och liknande veckor har länge arrangerats i Storbritannien, USA och Tyskland. Enligt beräkningar från Statens folkhälsoinstitut uppger närmare 400 000 barn och ungdomar upp till 18 år, vart femte barn, att de känner oro och olust i varierande grad av vuxnas drickande eller drogande. Uppmärksamhetsveckan arrangerades för första gången i Sverige år 2011.

Bakom 2012 års uppmärksamhetsvecka står Blå Bandet, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, Ersta Diakoni, FAS-föreningen, Hela Människan, IOGT-NTO, Junis, KSAN, MADD, Maskrosliv, Mentor Sverige, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Musketörerna, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF, Sensus, Sveriges Landsråd för alkohol och narkotikafrågor, Stiftelsen Trygga barnen, Stockholms Läns Nykterhetsförbund, Sveriges Blåbandsungdom, Ungdomens Nykterhetsförbund, Vuxenkontraktet och Våra gårdar.

Läs mer på: Vart femte barn

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ingen kan göra allt. Den här veckan heller.

  1. Sarajessica skriver:

    Tjipp! Länken till vartfemte, fungerar inte. Den går till inlogg på sobernet. :)

  2. Inte en dag försent, engagera allt och alla i detta! Viktigt att uppmärksamma det,dela kunskap och erfarenheter.
    /initiativlinkoping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s