Det ideella arbetet sköts bäst ideellt

Ideellt arbete är en central del av det svenska samhället vi inte skulle kunna klara oss utan. Från idrottsledare till personer som jobbar för en telefonjour eller ingår i en väntjänst för äldre. Alla ideella insatser är värdefulla både för de som utför dem och för de som insatserna når. Många gör insatser inom ramen för ett medlemskap i den organisation man vill vara en del av och en del gör volontärinsatser för organisationer man sympatiserar med.

Så här ser det ut i hela världen. Vi är i grunden hjälpsamma. I Sverige uppger ungefär hälften av alla att de är ideellt aktiva och ytterligare en fjärdedel säger att de har varit ideellt aktiva, men inte är det just nu. Vi toppar ligan internationellt sett, vilket inte är så konstigt med vår tunga folkrörelsehistorik.

De senaste åren har det dock blossat upp en debatt om att kommuner och myndigheter själva organiserar frivilligarbetare i allt större utsträckning. Det kan låta bra på ytan, men gräver man djupare stöter man på flera problem.

Frivilligt arbete har alltid varit något som ideella organisationer och det civila samhället organiserat för att utveckla välfärden och samhället. Det fungerar eftersom det alltid har varit så. Det fungerar för att det offentliga aldrig kan lösa alla problem och nå ut till alla med olika former av problem. Här kommer den enskilda medmänniskan in.

När kommuner själva börjar organisera frivilligarbete börjar gränserna mellan de tjänster som samhället bekostar och de tjänster frivilliga bidrar med suddas ut. Det finns en risk att frivilliga används som en extra, gratis, resurs och blir verktyg för besparingar där konsekvensen blir att det offentligas ansvar minskar.

Självklart ska kommunerna finnas med i arbetet tillsammans med de ideella organisationerna. Men det är en farlig väg att gå när man lämnar oss utanför och tar över volontärsfrågan. Dels är det ett systemskifte som inte bör genomföras utan större debatt och varsamhet, dels besitter inte alla offentliga organ den kompetens och erfarenhet som krävs för att leda frivilliga på bästa sätt. Gränsdragningar gällande arbetsrättsliga och fackliga frågor är också problematiska.

Visst är det bra att fler aktörer kan kanalisera det engagemang som vi medborgare har och med bättre samverkan mellan det offentliga och ideella organisationer kan detta mycket väl göras. Vi kan dessutom dra nytta av varandra – för vi är bra på olika saker. Något vi organisationer är uteslutande bäst på är just att organisera frivilliga.

Läs även Forum för Frivilligt Socialt Arbetes pressmeddelande här

Debatt i morgonsoffan i Svt kan du se här

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s