Det behövs sajter som är som stora varma kramar

DN:s recensent Andreas Palmaer lyfter idag fram två sajter som gör världen lite varmare: minitv.se och cuteoverload.com

På den förstnämnda kan man njuta av klipp som ”Anka doppar huvudet under vattnet” (där man får se just det och ingenting annat) och på den andra kan man ta del av höjdpunkter som ”Sad french bulldog listens to Adele”.

Jag lovar att detta kan få den mest förhärdade fullblodscyniker att dra på mungipan, även en måndag i februari. Andreas Palmaer konstaterar att vi, i en värld där molnen är svarta, kan behöva en knivsudd rosa:

Hackers, fluktare, pirater och illvilliga kommentatorer på bloggar – ”dessa hatets lakejer” som Marcus Birro beskriver dem. Internet verkar – om man ska tro kvällstidningar – likna något en febersjuk Siewert Öholm yrat fram en mardrömsnatt på 80-talet när han föreställt sig framtiden. Inte konstigt att författaren Stig Larsson knappt har vågat sig ut på nätet, i en Aftonbladetintervju har han sagt: ”Det känns obehagligt. Tänk om någon skulle hacka sig in i min dator”.

Men sedan ett år tillbaka finns platsen där även de rädda och lättkränkta kan andas ut: barnsajten miniteve.se, som bäst kan beskrivas som en lång, varm kram. Den är gratis, har inga annonser eller skumma finansiärer. De korta filmerna heter saker som ”Anka doppar huvudet under vattnet” och ”Brandmannen åker högt upp på stegen”. De enkla titlarna får stundtals en poetisk lyster – ”Kor vilar på ängen”, ”Hopp i snön” – och visar alltid exakt vad titeln beskriver, det är knastertorr konsumentinformation när den är som vackrast.

Youtube växer och blir alltmer oöverskådligt, den som vill visa sin treåring bilder av en tiger måste först scrolla förbi soundtracket till Rocky III och sedan krampaktigt hålla tummarna för att tigern i filmen inte kastar sig över en hjälplös antilop, vars ögon lyser av dödsskräck.

Klippen på miniteve har filmats av skaparna själva, bland andra förre Hjärnkontoret-programledaren Henry Chu, och de påminner om sajter som amerikanska cuteoverload.com, som frossar i kultingar och grävlingar mot en bakgrund av gula och rosa moln. Cuteoverload vänder sig även till vuxna och här finns en popkulturell vitsighet i både titlar och filmval, som i den bedårande ”Sad french bulldog listens to Adele”, där en till synes förkrossad hund gnyr till den sorgsna världshitten ”Someone like you”. Miniteves pekboksliknande filmer är torrare och enklare, här finns inga vuxenblinkningar och djuren saknar antropomorfa drag. Men om filmerna är genomtänkta känns det muzakliknande soundtracket till många av filmerna ofta onödigt och störande. Enkelheten som är Miniteves signum förtas av musiken.

Visst kan man säga att sajter som Cuteoverload och Miniteve bara visar valda delar av verkligheten – ”tigrar är rovdjur, varför bara se när de leker?” – men samtidigt är det skönt med en plats där molnen är rosa i stället för svarta, och filmer heter saker som ”Bebisapa klättrar i rep” i stället för ”Män som hatar kvinnor”.

DN-artikeln finns att läsa här.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s