En reform som inte är för oss

IOGT-NTO:s verksamhet i Sverige bedrivs inte genom insamlade medel. Vi finansierar vår verksamhet främst genom medlemsavgifter och den lotteriverksamhet som vi bedriver. Utöver detta söker vi samverkansprojekt och även projektmedel från offentligt håll.

Sedan årsskiftet har det varit möjligt för givare att dra av sin gåva på skatten genom att regeringen har kommit överens om hur reformen ska utformas. För att kunna få bli godkänd gåvomottagare måste organisationen uppfylla ett antal krav. Bland annat måste ändamålet eller den faktiskt bedrivna verksamheten, helt eller delvis, avse att bedriva hjälpverksamhet bland behövande eller att främja vetenskaplig forskning.

Med hjälpverksamhet bland behövande avses att man ska vara hjälpbehövande i ekonomisk mening. Det krävs alltså att det dels ska vara fråga om hjälpverksamhet dels att verksamheten ska rikta sig till behövande i ekonomisk mening. Hjälpverksamhet kan till exempel innebära:
• att lämna ekonomiska bidrag, såväl vid enstaka tillfälle som periodiskt
• att upplåta bostad fritt eller till låg hyra
• bidrag till rehabiliteringskostnader.

Med vetenskaplig forskning menas i första hand sådan forskning som bedrivs vid universitet och motsvarande institutioner. Typiska former för stöd till forskning är till exempel:
• forskarstipendier
• bidrag till vetenskaplig produktion
• vetenskapliga bibliotek och teknisk utrustning som behövs för forskning
• belöningar till forskare.

Är du intresserad av exakta skrivelser så har Skatteverket en informativ sida.
Under helgens styrelsemöte konstaterade förbundsstyrelsen snabbt att den här reformen inte är till för oss. Att vi historiskt har valt att finansiera vår verksamhet genom andra metoder än genom insamling är en sak. Det är möjligt att vi framöver kan se över detta, men ordvalet som styrelsen studsar på är ”hjälpverksamhet”. IOGT-NTO bedriver nämligen ingen hjälpverksamhet. Det är ett begrepp vi inte känner igen oss i, ett begrepp vi inte använder. Det är inget som helst fel i att be om hjälp eller att hjälpa varandra, det kan vi alla behöva då och då, men reformen andas ett uppifrån och ner-perspektiv. Frågan är om avdragsrätten, så som den är utformad idag, inte är något annat än en ren välgörenhetsreform?

Inom IOGT-NTO bedriver vi folkrörelsearbete. Vi möts på lika villkor och arbetar för vårt gemensamma mål: en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. På resan dit, i vårt vardagliga arbete möts vi i en mängd olika verksamheter. Vi har olika bakgrunder, olika ingångar och olika erfarenheter men i mötet är vi likställda. Och vi berikas av varandra och vi ger varandra erfarenheter som mycket väl hjälper oss alla i våra respektive vardagar men det är ingen välgörenhet. Det är inget uppifrån och ner-perspektiv och det är inget som vår regering tycker är värd en avdragsrätt.

Vi konstaterar att reformen inte är för oss. Det hindrar dock inte att vi gör skillnad för oerhört många individer, medlemmar och icke medlemmar, varje dag. Vi har valt en annan verksamhetsidé och vi är emot dagens system med avdragsrätt. Vi ser också fram emot att regeringen tar initiativ till bättre reformer för att stärka ett starkt civilsamhälle. Hela det civila samhället. Reformer som tar hänsyn till hur vi medborgare själva valt att organisera oss. Reformer som tar hänsyn till den nordiska folkrörelsemodell som varit och är så framgångsrik.

Det kan i detta vara bra att påminna om regeringens egna mål för den politik för det civila samhälle som de själva säger att de bedriver:
• ”stärka förutsättningarna för det civila samhället att bidra till samhällsutvecklingen och välfärden både som röstbärare och opinionsbildare och med en mångfald verksamheter.”
Mångfald av verksamheter. Stärka förutsättningar. Alltså inte enbart främja en liten del av de många organisationer som bygger och lyfter det civila samhället.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En reform som inte är för oss

  1. Ping: Politikerna och civilsamhället | I rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s