Ockulta Dagboken överallt

Ockulta Dagboken, ett av Strindbergs märkligaste verk,  ges för första gången ut i sin helhet nu under Strindbergsåret. Den kommer i en påkostad variant i begränsad upplaga före sommaren. Denna fascinerande text kom till under åren 1896-1908 och tar oss med till Inferno-krisens Paris och Lund, hemkomsten till Stockholm, verksamheten på Intima Teatern och till de innersta rummen av författarens passionerade men uppslitande äktenskap med Harriet Bosse. Dagboken ger också glimtvisa inblickar i tillkomsten av pjäser som Dödsdansen, Ett Drömspel och Till Damaskus samt verk som Inferno och Svarta fanor.

På Nordiska Museet kan vi nu – i samband med deras stora Strindbergsutställning – bläddra i digitala kopior av Ockulta Dagboken. Verket förvaras normalt på Kungliga biblioteket i Stockholm, men originalmanuskriptet finns nu under våren i en glasmonter på museet.

En rad initiativ under märkesåret 2012 tar sin utgångspunkt i verket, varav ett par exempel:

 • Liljevalchs twittrar (twitter.com/AugStrindberg) och bloggar (august2012/dagbok) genom citat hämtade direkt ur Ockulta Dagboken.
 • Stockholms universitetsbibliotek gör en specialutställning.
 • Under Kulturnatten görs en läsning av verket på Stadsteatern.

Den textkritiska utgåvan av Ockulta Dagboken släpps på senvåren i 999 numrerade exemplar. Tre volymer, som tillsammans väger över sju kilo, kommer att presenteras i en överljudssnygg box. Den första volymen utgör ett faksimil, där handskriften i original för första gången tryckts helt i färg. Den andra volymen innehåller en typograferad version och den tredje rymmer redaktionens kommentarer. (Utgåvan blir den näst sista i Nationalupplagan av August Strindbergs samlande verk).

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ockulta Dagboken överallt

 1. Anita Sjögren skriver:

  Ockulta Dagboken i faksimil kom ju ut en begränsad upplaga för många år sen.
  Har just plockat fram mitt ex. ur bokhyllan.

 2. Anna Carlstedt skriver:

  Hej, ja, det stämmer ju att den givits ut tidigare, men aldrig i färg i sin helhet, vad jag vet! Blir riktigt avundsjuk på dig som har en utgåva i bokhyllan! Själv ska jag tömma min spargris och ställa mig i kö för den nya som kommer i maj! Roligt att du ville höra av dig om detta; Strindberg är överallt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s