Alkohokonsumtionen fortsätter minska!

Vissa dagar börjar bättre än andra, och den här dagen började bra ur alkoholsynpunkt när CAN presenterade sin årliga Drogvaneundersökning. Den totala alkoholkonsumtionen fortsätter minska och det syns extra tydlig bland tonåringar och unga vuxna!

Det som även känns bra är att det igen pekas ut att smugglingen minskar. Just smuggling har i debatten börjat användas som ett argument mot skattehöjningar på alkohol, som ju är ett av de viktigaste alkoholpolitiska verktygen vi har. Självklart är smugglingen ett problem men det är ett problem vi kan jobba mot utan att skrota vår fungerande modell för en ansvarsfull alkoholpolitik.

Sen finns däremot en del tråkiga nyheter i rapporten. En grupp som går mot strömmen och istället ökar sin alkoholkonsumtion är kvinnor över 60 år. Det är en grupp som bland annat haft en kraftig ökning av dödsfall i alkoholrelaterade leversjukdomar de senaste decennierna och det är en grupp som allt för ofta glöms bort i debatten kring alkohol. Där kan vi och andra göra mycket mer.

Negativt är också den mer dystra statistiken för narkotika där dödligheten är fortsatt hög och där allt fler unga pojkar provar narkotika. Samtidigt som en nykterhetsvåg har gått igenom Sverige så har tråkigt nog acceptansen för andra droger blivit högre. Det går inte att bortse från att debatten kring narkotika måste fortsätta och vi måste prata högre och tydligare om alla de negativa, potentiellt dödliga, konsekvenser som följer i narkotikans spår.

Vill du läsa hela rapporten kan du göra det här, och vill du läsa pressmeddelandet IOGT-NTO skickat idag hittar du det här.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Alkohokonsumtionen fortsätter minska!

 1. admin skriver:

  Enligt rapporten visas att antalet med problematisk droganvändning ökar, att de mer statistiskt ”säkra siffrorna” för drogdödlighet och vårdade med alkoholrelaterad diagnos ökar, medan den lite mer osäkra självrapporterade alkoholkonsumtionen går ner någon deciliter och den ganska osäkra skolundersökningen visar på en liten minskning. Och du kallar detta för en riktigt bra dag?!!! Vilken människosyn har du och IOGT egentligen?

  • Anna Carlstedt skriver:

   Jag ber om ursäkt för den klumpiga formuleringen, jag menade såklart att det är en bra dag sett till ungas drickande, inget annat!

   Sen är det ju så att alla liv som förstörs av droger, vare sig det är alkohol eller narkotika, är tragedier och utgår man från det så finns det inga bra dagar. Men i vår kamp mot droger är det långt mellan ljuspunkterna och syftet med mitt inlägg var lyfta upp just ett sådant, nämligen att alkoholkonsumtionen bland unga och unga vuxna ser ut att minska.

   Du har rätt i att rapporten även tar upp många problemområden, inte minst de narkotikarelaterade och alkoholens konsekvenser bland äldre. Men de utesluter inte varandra, vi kämpar både vidare mot problemen samtidigt som vi glädjs åt de områden som ser bra ut. Oftast när vi kommenterar något så är det med kritik eller med en negativ syn, därför ville jag lyfta upp just den här ljuspunkten.

   När det gäller statistiken så är självuppskattningar ingen absolut sanning, men det är den statistiken vi har att gå på, och eftersom skolundersökningarna jämförs med varandra så får man hoppas att sanningshalten är någorlunda konsekvent år från år.

 2. Ping: Missbruksutvecklingen i Sverige | Magnus Callmyr - om missbruk och beroende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s