Natt på Grythöglandet

Påsk i Sollefteå. Gott sällskap, nysnö, fem minus, vila. Över Ångermanälven hänger en gul fullmåne och Karlavagnen glimmar rakt ovanför oss. Lars ringer och föreslår utflykt med Sara. Upp till Grythöglandet, på gränsen mellan Ångermanland och Jämtland. 11 mil rakt in i stillheten, förbi alla sovande byar och sjöar där isen just skall gå.

Grythöglandet. Mera en gård än en by. Där väntar Anders och Gunilla, och vi bjuds Mollbergs blandning och hembakt. Timmerväggarna suckar av vårvinterns häftiga väderomslag. Husen sover i storskogen. Bara katterna och vedspisen i köket är på alerten.

Vi släcker ner och kurar skymning så att vi inte skall missa när månen dyker upp.

Plötsligt ser vi en gul liten strimma över bergskammen bortom Faxälven. Vi pälsar på oss och går ut. Fumlar med vantar och kameror. Vi står tysta och ser hur månen snabbt stiger. Eftersom Grythöglandet ligger så ensligt finns inga ljusföroreningar. Alltså ser vi att alla stjärnor har olika färger. Vita, lila, gröna, röda. Och vi ser månens kratrar.

Vi står där tysta och vår vänskap som började tidigt åttiotal ligger mellan oss som en värme. De andra går ner till älven och jag går in och får ett långt, gott samtal med Gunilla. Får äntligen tacka henne för den extrafamilj jag fick när jag behövde.

Vi åker tillbaka sent på natten längs Faxälvens dalgång och månen gör det ljust som på natten. Jag längtar efter min kämpande riddare och Lars säger att om han kunde skulle han spela Pink Floyds ”Wish you were here” för att hjälpa mig.

Tack för magin på Grythöglandet.

Bilden har Lars Blomquist tagit: 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s