”Jag är inte osynlig längre” – en dag om det ideella engagemangets värde

På morgonen den 30 maj inbjuder paraplyorganisationen Forum till ett öppet seminarium i Stockholm. Seminariet ”Jag är inte osynlig längre” kommer att handla om det som vi anser är det huvudsakliga värdet av ett levande civilt samhälle, och som vi kanske ofta har en tendens att glömma bort. Läs gärna artikeln ”Friskare i Mumindalen” i tidningen Forskning och Framsteg här.

Vi har inbjudit en finsk läkare och adjungerad professor; Markku T Hyyppä, som har genomfört upprepade befolkningsundersökningar i Finland. Han beskriver att den finlandsvenska befolkningen har ett rikligt socio-kulturellt kapital i form av föreningsengagemang. Detta leder till att de lever längre än den finsktalande befolkningen. Det finns naturligtvis andra hälso-faktorer – som geografi, biologi, demgrafi mm, men oberoende av detta så kvarstår skillnaden mellan grupperna. Det sociala nätverk som föreningslivet utgör innebär att man lever längre! Han hävdar också att denna större folkhälsa inte är knuten till idrottsligt engagemang – det spelar ingen roll om man engagerar sig i schack-klubben, kören eller innebandyföreningen.. effekten med ett längre liv finns där ändå. Dr Hyyppäs föreläsning kommer att följas av reflektioner och samtal från representanter från sektorn, såväl som politiken.
Det offentliga samtalet om civilsamhället har de senare åren kommit att fokusera produktion, utförare, uppdrag. Det frivilliga/ideella engagemanget som faktiskt utgör 76% av de timmar som läggs ner i civilsamhället i Sverige, och som inte har någon större koppling till offentligt finansierade uppdrag, glider in i skuggorna. På något sätt blir det som om det frivilliga/ideella engagemanget bara är en sidoeffekt eller biprodukt till de betalda uppdragen, en guldkant.

Seminariet avslutas med en gemensam mingellunch. Läs mer på Forums hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s