En Perikles på dagen och en Alkibiades på natten…

Det är roligt när antikens mytologi och historia fortfarande används i vardagliga sammanhang. Ett exempel är att man fortfarande kan höra människor säga – istället för ”välja mellan pest och kolera” – att man måste ”välja mellan Scylla och Charybdis”. Uttrycket kommer från Odysseus äventyr. Han försöker navigera genom ett sund, som vaktas på varsin sida av dessa båda havsodjur. När han är rädd att komma för nära Scylla råkar han segla för nära Charybdis, som glufsar i sig ett antal av hans besättningsmän.

I den franska tidningen Le Nouvel Observateur läser jag nu om skandalen kring ett mystiskt (och redan mytomspunnet) dödsfall. Det rör sig om nyligen avlidne rektorn för Science Po, det anrika universitetet för samhällsvetenskap i Paris där politiker och diplomater av tradition utbildar sig. Rektorn, den karismatiske Richard Descoings, hittades nyligen död på ett hotellrum på Manhattan. Man fann inga tecken på våld. Men runt om honom fanns tomma spritflaskor och pillerburkar, och någon hade slängt ut hans dator och mobil genom fönstret. Korrespondensen timmarna före hans död visade att denne familjefar och offentliga person hade haft kontakt på en dejtingsajt för homosexuella samma kväll som han dog. I hotellrumsdörren satt en kudde, som om någon velat ställa upp dörren.

För att beskriva den döde, den omåttligt populäre men också kontroversielle rektorn för Science Po, tar Le Nouvel’Obs de gamla grekerna till hjälp. Descoings beskrivs som Périclès le jour, et Alcibiade la nuit, det vill säga som en Perikles på dagen och en Alkibiades på natten. Men vilka var nu detta?

Alkibiades omnämns hos Platon. Där dansar han, berusad, med en krans av violer i sitt hår. Han var grekisk politiker och militär och tillhörde adeln. Alkibiades såg bra ut, hade charm, var skicklig i talarkonst och segrade ofta i hästkapplöpningarna.  Men han var också egocentrisk, opålitlig, äregirig och levde ett utsvävande liv. Kanske skulle Descoings änka tycka att den beskrivningen passar in på hennes framlidne make också. Som krigare var Alkibiades kanske inte så sympatisk heller. När han t ex överföll Melos år 416 dödades på Alkibiades förslag hela dess manliga befolkning, medan kvinnor och barn såldes som slavar. Han förledde athenarna att företa en misslyckad krigsexpedition till Sicilien, hemkallades beskylld för brott mot religionen och dömdes till döden.

Perikles var å sin sida en athensk statsman. Han var bl a upphovsman till beslutet att endast de vilkas båda föräldrar var av athensk härkomst hade rätt till medborgarskap. Han syns tidigare ha genomdrivit ett beslut om ekonomisk ersättning till jurymedlemmar i folkdomstolarna. Enligt historikern Thukydides blev Athen under Perikles ”till namnet en demokrati, i verkligheten den främste mannens herravälde”. Sant är att Perikles var stadens obestridde ledare. Det är lätt att förstå att rektorn för Science Po, en av Frankrikes mest prestigefyllda institutioner, ville förknippas med honom. Åtminstone dagtid….

Det skall för övrigt bli intressant att se nu hur det franska valet avlöper. Första omgången är ju avklarad, och det ser bra ut för oppositionen. Vi lär få se många referenser till antikens värld i valrörelsen eftersom fransmännen älskar den typen av associationer. Men med tanke på vilka slutkandidaterna är blir det kanske som att välja mellan Scylla och Charybdis…

Perikles. Bra rektorsförebild. Åtminstone dagtid.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s