Strindbergs Ockulta Dagbok är här igen

För första gången presenteras nu Ockulta dagboken av August Strindberg så nära originalet som det alls är möjligt. Med hjälp av infrarött ljus kan vi nu dessutom läsa tidigare överstrukna och oläsliga anteckningar om bland annat bröllopsnatten med Harriet Bosse. (För trogna bloggläsare som så önskar kan jag plocka fram texten, som med hjälp av bland andra Camilla Kretz nu återskapats)…
 
De 99 första banden (av sammanlagt 999) binds för hand i en läderinbunden och numrerad samlarutgåva. Nummer 1/99 auktioneras ut på Bukowskis till förmån för Advokater utan gränser och ställs ut i samband med Bukowskis Strindbergutställning 3–6 maj. Under utställningen läser skådespelaren Philip Zandén ur Ockulta dagboken.
 
För första gången sedan August Strindberg skrev sin mytomspunna Ockulta dagboken 1896–1908 blir texten nu fullt läslig i både ett stort faksimil i färg som är i det närmaste likvärdigt med originalet, en lika stor typograferad version i eget band som följer faksimilet och ett utförligt band med kommentarer. Tillsammans väger de tre banden över 7 kilo. Det separata kommentarsbandet inleds med en essä av Göran Stockenström och innehållet kommenteras i ingående ord- och sakförklaringar av Karin Petherick.
 
Norstedts utgivning av Ockulta dagboken blir ett sällan skådat praktverk som tillsammans med Hemsöborna i höst avslutar Nationalupplagan av Strindbergs Samlade Verk som påbörjades 1981.
 
Ockulta dagboken skrevs av Strindberg under de år som täcker Infernokrisens Paris och Lund, återvändandet till Stockholm, äktenskapet med Harriet Bosse och starten av Intima Teatern, men också över tillkomsten av en lång rad litterära verk, från dramer som Till Damaskus, Ett drömspel och Dödsdansen till spektakulära prosaverk som Inferno, Svarta Fanor och En blå bok.

 

99 numrerade exemplar av Strindbergs Ockulta dagboken kommer att tillverkas i ett särskilt påkostat, samlarutförande förvarat i en handgjord kassett. Dessa handinbundna band har pärmar av skinn, är präglade med guldfolie på rygg och framsida och försedda med två märkband, silkeskapitäl och guldinfärgade för- och eftersättsblad från Italien. Bokbindaren heter Roger Johansson och är verksam i Stockholm.
 
Volymerna i detta samlarutförande kommer att börja säljas under maj månad. De tillverkas efterhand av bokbindaren och därför kan det dröja några veckor innan banden finns att hämta på Riddarholmen. Kassett med nummer 1/99 auktioneras under Bukowskis klassiska auktion den 12 juni till förmån för Advokater utan gränser, en svensk ideell, politiskt och religiöst obunden organisation som tagit till sin uppgift att arbeta för de grundläggande mänskliga rättigheterna över hela världen. Strindberg själv ställdes som bekant inför åtal under den så kallade Giftasprocessen.
 
De resterande 98 numrerade samlarutgåvorna säljs via Norstedts till priset av 9 999 kr plus 6 % moms (för alla tre band). För mer information se Norstedts hemsida: norstedts.se/strindberg
 
 
Bukowskis Strindbergutställning
 
Utställningen visas under fyra dagar 3 – 6 maj 2012 mellan kl. 10.00 – 20.00. Den innehåller 28 unika verk av August Strindberg och det första numrerade exemplaret av samlarutgåvan av Ockulta dagboken. Curator för utställningen är Anders Wahlgren.
 
Varje dag klockan 19.10 kommer skådespelaren Philip Zandén att tolka stycken ur Ockulta dagboken på Bukowskis Strindbergutställning.
 
 
Pressvisning
 
Den 2:a maj kl 9.30 anordnas en pressvisning av Bukowskis Strindbergutställning och samlarutgåvan av Ockulta dagboken. Viktigt att anmäla sig senast den 1:a majtill Paulina Sokolow nedanoch att medta legitimation på grund av den höga säkerheten som omgärdar utställningen. I samband med pressvisningen kommer curatorn Anders Wahlgren, förläggaren Håkan Bravinger från Norstedts och huvudredaktören Per Stam från Strindbergprojektet att berätta och svara på frågor. Skådespelaren Philip Zandén kommer att läsa ur Ockulta dagboken.
 
För anmälan till pressvisning den 2:a maj och mer information om Bukowskis Strindbergutställning kontakta:
Paulina Sokolow 070-267 09 23 
paulina.sokolow@bukowskis.com
För mer information om Ockulta dagboken eller Nationalupplagan av Strindbergs samlade verk kontakta:
Stefan Ingvarsson 0735-68 75 70
 
Det utgår inga recensionsexemplar av Ockulta dagboken. Men Norstedts skickar gärna pdf på typograferad inlaga och kommentarer. Nationalupplagans utgåva i tre band finns att bläddra i på förlaget.
Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s