Jag skriver i Aftonbladet idag om att ta matchen med sin tonåring

Det har visat sig att tonåringar som inte blir bjudna på alkohol hemma dricker mindre, vid färre tillfällen och börjar senare. Men det är en match som inte är helt enkel att ta. Jag bor ihop med en fjortonåring, så jag vet hur tufft det är. Hur pratar man om det här och lyckas få  fram att det är en fråga om kärlek och inte moral?

Idag skriver jag tillsammans med några andra på Aftonbladet debatt om ämnet, fast jag inte har alla svaren. Men vår ingång är myten: att föräldrar kan hjälpa sina barn till ett sundare drickande genom att bjuda dem på alkohol i hemmet är en myt. Nu rullar en uppmärksammad kampanj – Tänk Om – vidare, för att hjälpa oss föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol.

Vi som skriver är, förutom undertecknad: Maria Larsson, barn- och äldreminister, Magdalena Gerger, vd Systembolaget, Bengt Svenson, rikspolischef samt Sarah Wamala, generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut.

Läs vår debattartikel här, och dela gärna med dig av dina kloka tankar i ämnet! Ur artikeln:

Runt hörnet väntar valborg, skolavslutningar och sommarfestivaler – tidpunkter som ger tillfälle till fest men också fylla, bråk och olyckor. Nu är det extra viktigt att vuxenvärlden står enad och sätter tydliga gränser kring tonåringar och alkohol. Myndigheter och organisationer har självklart ett stort ansvar, liksom skolan och föreningslivet. Men nyckelrollen spelas av föräldrarna. De har störst möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster genom att visa att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen.

Annonser
Det här inlägget postades i Politiskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s