Ockulta kvällar på Bukowskis

Bukowskis Strindbergutställning
…visas under fyra dagar 3 – 6 maj 2012 mellan kl. 10.00 – 20.00. Den innehåller 28 unika verk av August Strindberg och det första numrerade exemplaret av samlarutgåvan av Ockulta dagboken. Varje dag klockan 19.10 kommer skådespelaren Philip Zandén på plats att tolka stycken ur Ockulta dagboken.

För första gången presenteras nu Ockulta dagboken av August Strindberg så nära originalet som det alls är möjligt. Med hjälp av infrarött ljus kan vi nu dessutom läsa tidigare överstrukna och oläsliga anteckningar om bland annat bröllopsnatten med Harriet Bosse.
 
De 99 första banden (av sammanlagt 999) binds för hand i en läderinbunden och numrerad samlarutgåva. Nummer 1/99 auktionerades ut igår på Bukowskis till förmån för Advokater utan gränser.
 
För första gången sedan August Strindberg skrev sin mytomspunna Ockulta dagboken 1896–1908 blir texten nu fullt läslig i både ett stort faksimil i färg som är i det närmaste likvärdigt med originalet, en lika stor typograferad version i eget band som följer faksimilet och ett utförligt band med kommentarer. Tillsammans väger de tre banden över 7 kilo. Det separata kommentarsbandet inleds med en essä av Göran Stockenström och innehållet kommenteras i ingående ord- och sakförklaringar av Karin Petherick.
 
Norstedts utgivning av Ockulta dagboken blir ett sällan skådat praktverk som tillsammans med Hemsöborna i höst avslutar Nationalupplagan av Strindbergs Samlade Verk som påbörjades 1981.
 
Ockulta dagboken skrevs av Strindberg under de år som täcker Infernokrisens Paris och Lund, återvändandet till Stockholm, äktenskapet med Harriet Bosse och starten av Intima Teatern, men också över tillkomsten av en lång rad litterära verk, från dramer som Till Damaskus, Ett drömspel och Dödsdansen till spektakulära prosaverk som Inferno, Svarta Fanor och En blå bok.
Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s