Vilka var renässansens twittrare?

Om dagens twittrare kan bidra till den arabiska våren, göra världen mera tolerant och föra de utsattas talan, vilka gjorde då motsvarande kommunikativa insats under 1500-talet? Detta sekel som var så motsägelsefullt: Å ena sidan humanismen, kulturen, tryckerikonsten. Å andra sidan religiösa förföljelser, inbördeskrig, svältkatastrofer. Vilka var 1500-talets twittrare, som ville förändra världen?

Det är, något förenklat, vad vi diskuterar på den konferens i Paris som jag nu deltar i. Jag och andra forskare från hela Europa som är specialiserade på renässansens litteratur har samlats i den anrika Salle des Actes i hjärtat av Sorbonne.  Ämnet för konferensen är renässansens samarbete mellan författare och förläggare.

Twitter fanns inte, men samma behov av att snabbt sprida information och åsikter fanns. Och det var så den tryckta boken uppstod. Jämfört med medeltidens handskrivna texter, så tidsödande att producera, kunde man nu sprida budskap blixtsnabbt, i stora mängder, med hjälp av tryckerikonsten. Det är tydligt att på de orter där det fanns behov av en opposition av något slag, där utvecklades tryckerikonsten snabbast.

Ofta tog sig tidens lärda humanister olika roller på samma gång; de var översättare, författare, förläggare och tryckare på en och samma gång. De brann för samma frågor som bra twittrare (Marcus Birro, Åsa Hagelstedt, Mark Levengood, Cissi Wallin, Annika Lantz och alla andra) gör idag: mer tolerans, mer kärlek, mer öppenhet. Det har gått 500 år sedan Montaigne beskrev vad en humanist var. Eller också har det bara gått ett ögonblick,

 Dagens Montaigne heter kanske Alice Petrén, ett humanistiskt bloss i världens mörker, och som jobbar på P1. Hon kvittrar ständigt om att världen faktiskt också blir lite bättre. Som i den här krönikan.

Bonne nuit de Paris, chères amies, chers amis.

Annonser
Det här inlägget postades i Franska favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s